Elektronske parkirne kočnice su danas izuzetno česte među novim automobilima i one zamjenjuju tradicionalnu polugu ručne kočnice, ali rade isti posao – aktiviraju ručnu kočnicu

 

Dok su konvencionalne poluge ručne kočnice aktivirale kočnice kablom, zahtijevajući ručni pokret od vozača da bi to učinile, elektronske parkirne kočnice se mogu uključiti pritiskom na dugme. Ili, ako je vozilo postavljeno na način parkiranja ili isključeno, automobil će automatski uključiti elektronsku kočnicu.

Prema istraživanju koje je sproveo CarGurus Manual 2018. godine, 37% svih modela i dalje je imalo konvencionalnu polugu ručne kočnice. Do 2023, međutim, taj procenat je pao na 9, što znači da 91% svih modela ima elektronske parkirne kočnice.

Brendovi koji trenutno nude najveći udio modela sa ručnom kočnicom su Suzuki (71% – pet od sedam modela), Abarth (66% – dva od tri modela), Dacia (50% – dva od četiri modela), Fiat (45% – pet od 11 modela) i Ssangyong (40% – dva od pet modela).

carVertical banner - sponsored

Neki popularni novi modeli sa elektronskim ručnim kočnicama uključuju:

 • Audi A3
 • BMW serije 1
 • Ford Focus
 • Honda Civic
 • Hyundai Tucson
 • Range Rover Sport
 • Mercedes A klase
 • Peugeot 208
 • SEAT Leon
 • Toyota Corolla
 • Vauxhall Astra
 • Volkswagen Golf
 • Volvo XC40

Takođe ćete vidjeti da gotovo svaki električni automobil na prodaju takođe koristi elektronosku parkirnu kočnicu.

 

Kako radi elektronska ručna kočnica?

 

Tradicionalna poluga ručne kočnice zateže sajlu kada se povuče prema gore. Taj kabl stišće zadnje kočione pločice ili papuče automobila na kočione diskove – ili bubnjeve – držeći automobil čvrsto na mjestu. Neki automobili imaju zasebne diskove i pločice na zadnjoj osovini posebno za ručnu kočnicu.

Koji god sistem automobil koristi, princip ostaje isti: povlačenjem ručice blokiraju se zadnji točkovi tako da se automobil ne pomakne kada vi to ne želite.

Elektronske ručne kočnice – koje se ponekad nazivaju elektronskim parkirnim kočnicama – rade na istoj osnovi, ali koriste električne motore za postizanje učinka blokiranja.

Pritisnite ili povucite dugme i motori na zadnjim kočnicama pritiskaju pločice na diskove. Često možete čuti ohrabrujuće zujanje dok motori rade svoj posao.

Većina elektronskih parkirnih kočnica se automatski otpušta kada se povuče. U automobilu koji posjeduje ručni mjenjač, otpustiće se kada podignete kvačilo preko tačke „ugriza“ i pritisnete papučicu gasa.

Ali ne postoji industrijski standard koliko je gasa potrebno automobilu da otpusti ručnu kočnicu. Neki će otpustiti jedva jednim pritiskom na papučicu gasa, drugima je potrebno mnogo obrtaja.

 

Problemi sa elektronskom ručnom kočnicom

 

Iako elektronska parkirna kočnica radi isti posao kao i ručna, one su malo komplikovanije. Elektronska ručna kočnica nudi veću udobnost, dok je konvencionalna ručna kočnica jeftinija za zamjenu.

Popravke „uradi sam“ su skoro nemoguće. Popravak elektronske, pritom, može biti čak tri puta skuplji od ručne – obična ručna kočnica košta oko 230 evra, u poređenju sa 680 koliko je elektronska.

Pošto se oslanjaju na elektronsku snagu, mogu ostati zaključani čak i ako se baterija vašeg automobila isprazni. Ovo isključuje metod pokretanja da bi se vaš automobil ponovo pokrenuo.

Upotreba elektronske ručne kočnice je prilično jednostavna, tako da nema puno toga da pogriješite. One su neizbježno složenije od ručne parkirne kočnice, ali kvarovi su rijetki.

Što je još važnije, neki vozači jednostavno preferiraju mehanički, taktilni osjećaj poluge ručne kočnice. Povlačenjem poluge, vozači mogu provjeriti jesu li kočnice blokirane, umjesto da se jednostavno oslanjaju na tehnologiju koja im to govori.

(IT mixer)