Sljedeća generacija Scania električnih kamiona biće ponuđena i kao šasija i kao tegljač, a dostupne su i kabine serije R i S

 

Scania je počela proizvodnju električnih R i S kamiona s kabinom i snagom motora od 400 ili 450 kW u Södertäljeu u Švedskoj, pokrivajući širok raspon primjena gradskih kamiona.

Ponuda je dopunjena novom uslugom Scania Charging Access. Kompanija smatra da su, kako kažu, dovoljno zreli da budu privlačni i relevantni za širok spektar kupaca.

Predstojeći spektar Scania električnih kamiona ima impresivne brojke: ukupna težina prikolice može biti do 64 tone, domet je do 390 kilometara, a kapacitet punjenja je do 375 kW, uz 400 kW ili 450 kW snage (oko 610 KS).

carVertical banner - sponsored

„Mnogi kupci će biti iznenađeni kada shvate za šta su ovi kamioni sposobni i njihovu efikasnost, kombinovane sa našim digitalnim uslugama“, rekao je Fredrik Alard, potpredsjednik i šef odeljenja za e-mobilnost brenda Scania.

“Upravljanje kamionima s nultom emisijom više nije privilegija za nekolicinu odabranih,” dodao je Fredrik Alard. „Scanijina ponuda danas pokriva širok raspon primjena i zahtjeva kupaca te nudi usluge koje smanjuju prepreke prelasku na prevoz bez fosilnih goriva za mnoge.“

Obe serije, i S i R, dolaze u različitim verzijama. Domet će, kao i uvek, varirati u zavisnosti od težine, vrste rada, vremena, stila vožnje i tako dalje.

Sljedeća generacija Scania BEV vozila biće ponuđena i kao šasija i kao tegljač. Dostupne su i kabine serije R i S. Kao i uvijek, domet ovisi o težini, radu, vremenu, stilu vožnje itd. Električni kamion od 27 tona sa šest baterija može preći do 350 km između punjenja. Jedan sat punjenja obezbjeđuje dodatni domet od 270 km. I ne trebate najsnažnije dostupne stanice za punjenje od 350 kW da postignete razumna vremena punjenja. Punjač od 130 kW pruža 100 km dometa u jednom satu za kamion koji troši 1,3 kWh/km.

 

Prednosti Scania baterija

 

Scania koristi ćelije švedskog proizvođača Northvolt čiji su kapacitet i radni vijek dovoljni za napajanje kamiona od 1,5 milijuna kilometara. Prema proizvođaču, njihov CO2 otisak je oko trećine usporedive industrijske reference.

Jedna od glavnih prednosti Scania baterija je njihova sposobnost punjenja. Za razliku od mnogih drugih paketa baterija, Scanijine baterije mogu se opetovano puniti do 100 posto SOC prozora bez uticaja na njihov životni vijek. Takođe imaju ravnu krivulju punjenja, što znači da se pune istom brzinom kada su skoro puni kao i kada su skoro prazni. To obezbjeđuje predvidljivo vrijeme punjenja i dugo trajanje baterije za niske ukupne troškove vlasništva.

Ove rijetke karakteristike omogućene su osiguravanjem da su baterije za kamione uvijek na pravoj temperaturi. Zajedno sa kompanijom Northvolt, Scania je prilagodila tehnologiju baterija za teška vozila – s visokim kapacitetom baterije u usporedbi sa važnom takozvanom C-rate (struja pri kojoj se baterija puni i prazni).

(IT mixer)