Kada podnesete zahtjev potrebno je tri do četiri sedmice da Google ukloni vaše lične podatke iz rezultata pretraživanja

 

Funkcija pod nazivom „Ukloni ovaj rezultat„, koja je još uvijek je u beta testiranju, omogućava vam da zatražite od Google-a da ukloni određene web stranice koje sadrže vaše lične podatke za kontakt iz rezultata pretrage.

Međutim, to ne znači da se informacije brišu s interneta ili izvorne web stranice. I dalje će biti tu – samo će ljudima biti teže pristupiti, tvrde sa The Indian Express-a.

Google je već imao način da izbrišete rezultate pretrage koji sadrže vašu kućnu adresu, adresu e-pošte i broj telefona, kao i niz drugih potencijalno opasnih ili štetnih informacija. Ovaj sistem nije nužno bio najbolji i najlakši za korišćenje – ako ste pronašli rezultat povezan sa vašim osjetljivim informacijama, trebalo je da odete na stranicu za podršku da popunite formular da biste zahtjevali brisanje rezultata. Novi alat planira da to pojednostavi.

Za korišćenje ove opcije (Remove this result) morate slijediti ove korake:

  • Potražite svoje ime na Google-u.
  • Pronađite web stranicu s informacijama koje želite ukloniti i kliknite na tri okomite tačke pokraj nje.
  • Kliknite na „Ukloni rezultat“ u gornjem desnom uglu.
  • Vidjećete pet opcija, ali za telefonski broj, adresu e-pošte i kućnu adresu odaberite onu koja kaže „Pokazuje moje lične podatke za kontakt.“ Za ostale zahtjeve kliknite na strelicu pored ostalih opcija.
  • Kliknite na strelicu s desne strane, a zatim kliknite na „Nastavi„.
  • Unesite svoje ime i odgovarajuće podatke o kontaktu koje želite ukloniti. Na primjer, ako želite ukloniti svoj lični broj telefona, svakako ga unesite. Zatim ponovno kliknite na „Nastavi„, a zatim na „Pošalji„.
  • Ako želite pregledati svoje zahtjeve, kliknite na dugme “Idi na zahtjeve za uklanjanje”.

U većini slučajeva potrebno je tri do četiri sedmice da Google ukloni rezultat pretraživanja, iako se proces u nekim uslovima značajno ubrzava.

Mogućnost da se vaši lični podaci uklone je trenutno dostupno samo u odabranim zemljama, ali Google je planira uvesti u više regija.

 

Kako provjeriti status vašeg zahtjeva?

 

Postoji mogućnost da provjerite status svog zahtjeva tako da odete na svoju Google stranicu aktivnosti.

Evo kako da to učinite:

  • Idite na odjeljak „Podaci i privatnost“ na svom Google nalogu i pomaknite se prema dolje do „Moje aktivnosti„.
  • Kliknite na tri tačke u traci za pretraživanje i odaberite “Druga aktivnost”.
  • Kliknite na „Upravljanje rezultatima o vama“ i vidjećete status vašeg zahtjeva.

Takođe možete koristiti ovaj link za podnošenje zahtjeva za više razloga. Ako želite ukloniti druge vrste ličnih podataka, poput brojeva bankovnih računa, odaberite opciju koja kaže „Sadržaj sadrži vaše lične podatke.“

(IT mixer)