Odgovor na pitanje – jesu li su hakeri ukrali vaš broj telefona sa Facebook-a, možete da dobijete putem popularnog servisa Have I Been Pwned?

 

Popularni servis Have I Been Pwned? dodao je u svoj pretraživač preko pola milijarde zapisa o telefonskim brojevima koje su hakeri ukrali sa Facebook-a, a koji su nedavno procurili u javnost

Hakeri su Facebook-u ukrali bazu podataka s imenima i telefonskim brojevima oko 533 miliona njihovih korisnika.

Curenje podataka povezano sa sigurnosnom greškom koja je prvi put otkrivena 2019. U januaru 2021. godine je ustanovljeno da su hakeri mogli da koriste informacije i za pristup brojevima telefona korisnika.

Logično je da se mnogi pitaju – jesu li hakeri ukrali i moje podatke?

 

Telefonski imenik s pola milijarde zapisa

 

Odgovor možete lako da dobijete putem popularnog servisa Have I Been Pwned?. Oni su odmah, čim se na internetu pojavila ukradena baza podataka, svoje baze dopunili s oko 2,5 miliona e-mail adresa iz ovog curenja podataka. Veliku većinu „procurelih“ e-mailova oni su već imali u svojim bazama od ranije.

Sada su u pretraživač dodali i mogućnost pretraživanja po broju telefona, njih tačno 509.458.528, dobivši tako vjerojatno najveći telefonski imenik na svijetu.

Svi su ovi telefonski brojevi u ukradenoj bazi povezani s identitetima korisnika Facebooka. Ponekad i sa drugim podacima, kao što su: e-mail adresa, lokacijski podataci, rođendani, datuma kreiranja računa na Facebook-u, statusi veze i slično.

Ako upišete u pretraživač servisa Have I Been Pwned? svoj broj telefona u međunarodnom formatu (npr 385911234567 ili +385981234567), dobićete informaciju o tome je li taj broj među pola milijarde onih kojima sada može pristupiti ko god želi, i da vidi ime njegovog vlasnika. Ime vlasnika telefonskog broja vam ovaj servis, dakako, neće otkriti.

Čak i ako se, poput Zuckerberg-a, nađete među onima čijih su se brojeva telefona domogli kradljivci, ne morate previše da brinete da će vam neko upasti u račun ili ukrasti identitet.

Potrebno je, ipak, da budete na oprezu. Klonite se otvaranja sumnjivih linkova koji bi vam na taj broj mobilnog telefona mogli da dođu putem raznih aplikacija ili SMS poruka.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.