Švedska centralna banka kreće da testira upotrebu digitalne valute e-krune u stvarnom svijetu, a u taj projekat će da uključi i komercijalne banke

 

Centralne banke duž cijelog svijeta planiraju da lansiraju digitalne valute centralnih banaka (CBDC) kao odgovor na smanjenje upotrebe gotovine i kao način ubrzavanja domaćih i međunarodnih plaćanja.

Do sada je pilot projekt e-kruna simuliran samo u okviru Riksbanka, a u sljedećoj fazi projekt će se proširiti tako da uključuje učesnike poput komercijalnih banaka, saopštila je centralna banka.

„Tehnologija pruža nove mogućnosti, ali nije isprobana kada je riječ o obradi plaćanja na malo i uz potreban nivo bezbjednosti“, navode iz Riksbanka.

Pilot projekt traje godinu dana, s ciljem testiranja mogućih načina za javno korišćenje e-krune u Švedskoj.

Riksbank još ne može potvrditi koje će banke ili pružaoci usluga platnog prometa pomoći u sljedećoj fazi testiranja, ali svrha je da se procijeni kako bi se e-kruna mogla koristiti i za velika komercijalna i za mala plaćanja.

Istraživanje koje je u januaru provela Banka za međunarodna poravnanja pokazalo je da će centralne banke koje ‘pokrivaju’ petinu svjetske populacije vjerojatno početi da izdaju vlastite digitalne valute u sljedeće tri godine. Mnoge centralne banke vide CBDC kao sredstvo za spriječavanje konkurisanja kriptovaluta i zadržavanje centralne uloge javnih vlasti u platnom sustavu.

Do sada je većina centralnih banaka došla samo do istraživanja CBDC-a. Samo su Bahami uveli CBDC, dok su Švedska i Kina započele njegovo testiranje.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.