Apple virtualni asistent Siri, ovjekovječen u mnogim filmovima i televizijskim serijama, neće više automatski imati ženski glas, objavila je ta kompanija, a prenosi CNN.

Korisnicima mobilnih uređaja bit će ponuđen izbor različitih glasova prilikom odabira postavki za virtualnog pomoćnika.

Apple sada sa Siri nudi izbor između muškog i ženskog glasa, kao i šest različitih naglasaka, među kojima su i američki, britanski, indijski i irski, ali je na američkom tržištu osnovna postavka ženski glas.

Apple je najavio i da će dodati dva nova glasa u program za Siri.

„Uzbuđeni smo što ćemo dodati dva nova glasa za Siri, za govornike engleskog jezika, i opciju za korisnike Siri da odaberu glas koji žele kad uređuju postavke na uređaju“, napisao je Apple u saopštenju.

„To je nastavak dugotrajnog opredjeljenja Applea za različitost i uključivost, i za proizvode i usluge koje su osmišljenje da bolje odražavaju raznolikost svijeta u kojem živimo.“

Rodni stereotipi u virtualnim pomoćnicima poput Siri, Amazonova Alexa i Googleova asistenta dugo su razlog za prigovore.

Godine 2019. u izvještaju Ujedinjenih nacija upozorava se da glasovni virtualni pomoćnici podržavaju stavove da je žena podložna, poslušna, pasivna i željna udovoljavati, raspoloživa na pritisak tipke ili na glasovnu naredbu.

Većina virtualnih asistenata nudi ženski glas kao osnovnu postavku, a korisnici to mogu promijeniti.

(Index.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.