Kompanije Scania i Northvolt predstavili su bateriju za električne kamione koja će, tvrde oni, trajati 1,5 miliona kilometara bez ikakvog mijenjanja.

Scania, švedski proizvođač komercijalnih vozila, i Northvolt, švedski proizvođač baterija, rade zajedno od 2017. godine kako bi razvili bateriju koja bi mogla da traje tokom životnog vijeka teških komercijalnih vozila. Sada su uspješno testirali litijum-jonsku ćeliju koja ima kapacitet od 157 Ah i nominalni napon od 3,6 V. Ova ćelija, po tvrdnjama obe kompanije, ima ugljenični otisak za dvije trećine manji od onoga što se trenutno nalazi na tržištu.

Northvolt Ett gigafabrika u sjevernoj Švedskoj koristi isključivo hidro i vjetro energiju za proizvodnju prizmatične ćelije – krute i pravougaone – koja se koristi u baterijama. Ove godine, Scania će pokrenuti novu fabriku baterija u gradu Södertälje, gdje će sastavljati baterijske ćelije u pakete baterija, što će omogućiti početak proizvodnje velikih električnih kamiona.

Ova saradnja je još jedan korak u smjeru povećanja zelene tehnologije za prevoz i proizvodnju, što je postalo sve više vidljivo širom svijeta. U mnogim zemljama, od Sjedinjenih Država do Evrope, pojavljuju se različite inicijative i zakoni koji se odnose na borbu protiv klimatskih promjena i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

carVertical banner - sponsored

 

Ovo bi moglo biti rješenje za čitavu industriju električnih vozila

 

Električna vozila su po mnogima budućnost transporta. Njihova pristupačnost i održivost mogu da doprinesu značajno za smanjenje emisija ugljen-dioksida u atmosferu. Međutim, jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju entuzijasti električnih automobila je razvoj pouzdane i pristupačne mreže punjača i trajanje baterije.

Švedska tvrtka Scania i švedsko-švajcarska Northvolt su odlučili da se okrenu tom problemu i razviju bateriju koja bi mogla da traje tokom životnog vijeka kamiona. Da bi to postigli, oni koriste laku i fleksibilnu baterijsku ćeliju koja se može pogoniti na duže razdaljine. Osim toga, koriste se nove tehnologije, kao što su veštačka inteligencija i softver za optimizaciju vožnje, kako bi se smanjili troškovi upotrebe i održavanja vozila.

Nova ćelija bi trebala da omogući da električna vozila budu dostupna i pristupačna, a da se istovremeno poboljša njihova sposobnost za vožnju na dužim rastojanjima. Osim toga, to bi omogućilo da vozači voze bez brige o tome da će se baterija brzo isprazniti.

Scania i Northvolt su optimistični da će njihova nova ćelija učiniti da se električna vozila postanu dostupnija i pristupačnija, što će potaknuti masovniju upotrebu električnih automobila. Konačno, to bi pomoglo da se smanji količina štetnih emisija u atmosferu.