My AI chatbot je tek dostupan korisnicima koji ne plaćaju Snapchat aplikaciju, a već je predmet urnebesnih memova, kritika i iskrenih zabrinutosti

 

U februaru ove godine, Snapchat  je uveo My AI chatbot funkciju (pokreće OpenAI ChatGPT) za korisnike koji plaćaju Snapchat+ i privukao oko milion više pretplatnika u jedanaest sedmica od objave.

AI chatbot sada je prikačen na vrh kartice Chat u aplikaciji gdje mu korisnici mogu postavljati pitanja i dobiti trenutne odgovore. Od nedjelje, My AI chatbot je dostupan redovnim korisnicima Snapchata za razgovor, a mnogi već objavljuju svoje čudne razgovore.

Početni My AI upit glasi: „Ja sam vaš novi AI chatbot. Možete me pitati bilo šta i daću sve od sebe da pomognem. Uvijek sam tu da se nasmijem, a vi mi možete dati ime ako želite. Mogu li nešto učiniti za tebe danas?“

 

My AI „zacementiran“ u aplikaciji

 

Ako korisnici možda ne žele da koriste chatbot, nemaju mogućnosti da ga uklone iz aplikacije bez pretplate na Snapchat+. Na taj način Snapchat uspostavlja glavnu dominaciju na početnom ekranu aplikacije i uskraćuje prostor korisnicima za interakciju s prijateljima. Ovo ljuti ljude koji se sada osjećaju kao da su prisiljeni da plaćaju Snapchat nakon što je njihovu aplikaciju zabrljao sa funkcijom koju nisu tražili.

U svakom slučaju oni koji su već testirali ovu funkciju otišli su na TikTok da podijele svoje šale i brige o chatbot-u. Većina je bila bezbrižna u svom memu i spomenula je korišćenje bota kao terapeuta da rastereti svoje probleme ili bivšeg s kojim bi voljeli da razgovaraju. Drugi su, međutim, optužili My AI da laže, gasi svjetla i da je sveobuhvatna jeziva funkcija za ćaskanje.

Neki korisnici su toliko uznemireni da čak prijete da će napustiti Snapchat zbog ovoga i potpuno izbrisati aplikaciju. Iznenađeni su kada saznaju da Snapchat AI zna njihovu lokaciju, na primjer, i da može koristiti te informacije u svojim odgovorima, čak i ako ne dijele svoju lokaciju na Snapchat mapi.

Iz Snapchat-a tvrde da nove funkcije uvode na temelju povratnih informacija zajednice i da korisnici kojima se ne sviđa AI opcija ne moraju da je koriste.

 

Dobar finansijski potez

 

Za Snapchat, dodavanje AI chatbot-a njegovoj društvenoj aplikaciji smatralo bi se pametnim potezom, budući da desetine AI chatbot aplikacija pune trgovine aplikacijama, skupljajući milione dolara. To je bio signal koji je ukazivao na rastuću potražnju potrošača za društvenim AI chat iskustvima.

„Iako je My AI daleko od savršenstva, naša najnovija analiza njegovog učinka pokazala je da je 99,5% odgovora My AI u skladu sa našim smjernicama zajednice“, izjavili su is Snapchat-a.

Izvršni direktor Snap-a Evan Spiegel rekao je da je kompanija bila iznenađena kada je vidjela takav rast u svojoj pretplati koja je 3,99 dolara mjesečno.

„Nikada nismo očekivali da bismo mogli narasti na tri miliona pretplatnika“ , rekao je Spiegel. „Ono što u suštini vidimo je da kada objavimo nove funkcije, to više ljudi uzbuđuje da se prijave ili isprobaju Snapchat+. Definitivno smo vidjeli dobar zamah sa My AI.“

(IT mixer)