Softver developeri dominiraju domaćim IT tržištem, visoko su traženi i dobro plaćeni

 

Softver developeri su najtraženija pozicija u 2023. godini, što nije iznenađujuće obzirom na njihovu važnost u razvoju softverskih rješenja. IT Help desk/support pozicija je na drugom mjestu, dok su sistem administrator/inženjer, frontend developer i DevOps sistem administrator/inženjer na trećem, četvrtom i petom mestu.

Analizom je došlo do zaključka da je broj oglasa za IT pozicije u prvom kvartalu 2023. godine manji za čak 50% u odnosu na isti period prošle godine. Ovo je iznenadilo mnoge posmatrače tržišta, obzirom da je prethodna godina bila obilježena visokom tražnjom za IT stručnjacima i brzim rastom industrije.

Međutim, detaljnija analiza pokazuje da se u 2023. godini traži manji broj senior IT stručnjaka u odnosu na prošlu godinu, dok su mediori postali prioritet poslodavcima.

Prema podacima sa sajta helloworld.rs, u prvom kvartalu 2023. godine, čak 64% svih oglasa upravo je namijenjeno mediorima, 18% seniorima, dok su ponude za juniore činile 15% svih oglasa. U poređenju sa prošlom godinom, udio oglasa za seniore se smanjio za 5%, dok se udeo oglasa za juniore povećao za 7%.

Kada se uzmu u obzir plate, vidljivo je da su one ostale na istom nivou kao i prethodnih godina, navodi se u saopštenju portala i dodaje da se ipak primjećuje da su softver developeri u 2023. godini i dalje najplaćenija grupa IT stručnjaka.

JavaScript je, kada je reč o tehnologijama, najtraženiji programski jezik u prvom tromesečju 2023. godine, dok su SQL, Git, Linux i Agile takođe visoko rangirani na listi najtraženijih tehnologija.

Ovo su najnoviji podaci sajta helloworld.rs.