Bitkoin se pokazao kao sigurna investicija, sa impresivnim povratom ulaganja od 69,07% od 1. januara do 20. marta

 

U vremenima krize, kada banke gube vrijednost, investitori mogu da se okrenu bitkoinu jer je pokazao da je sigurna i pouzdana investicija, a to nam govori da je tu da ostane. Ova kriptovaluta je dokazala da je odlična zaštita od ekonomske nestabilnosti i može da obezbijedi investitorima preko potreban zaštitni pokrivač od ekonomske neizvjesnosti.

Izvještaj koji je objavio „Finbold“ pokazuje da je ove godine pet najvećih američkih banaka po tržišnoj kapitalizaciji izgubilo 108,92 milijarde dolara vrijednosti od 1. januara do 20. marta ove godine. Istovremeno, u tom periodu bitkoin je dobio dodatnih 69,07 odsto ili 219,86 milijardi dolara na vrijednosti, čime je ukupna vrijednost iznosila 538,17 milijardi dolara.

Najveći gubitnik bio je „Charles Schwab“ banka, čija je vrijednost pala sa 155,42 milijarde dolara na 105,33 milijarde dolara. „Bank of America“ je izgubila 43,72 milijarde dolara, „Wells Fargo“ je izgubio 15,74 milijarde dolara, „JPMorgan Chare“ je izgubio 4,59 milijardi dolara, a „Morgan Stanley“ je bila jedina banka sa profitom od 5,22 milijarde dolara.

Dakle, povraćaj ulaganja ili „ROI“ (return of investment) za bitkoin je 65,42 odsto u plusu, a za banke 11,64 odsto u minusu. Slobodno se može reći da su u ovim malo kritičnijim trenucima u svjetskim razmjerama kriptovalute ipak pobijedile nad tradicionalnim valutama, odnosno finansijskim institucijama.

Sve je to rezultat nestabilnosti u finansijskom sektoru u proteklih nekoliko nedjelja, što je rezultiralo potpunim kolapsom nekih banaka, poput „Silicon Valley“ (SVB) i „Signature Bank“. Zbog toga su se investitori okrenuli kriptovalutama, pre svega bitkoinu.

 

Zaštita od ekonomske neizvjesnosti

 

Kao što je zlato bilo sigurna investicija tokom svih ovih vijekova, bitkoin je tu ulogu preuzeo posljednjih godina. On služi kao „hedž“ fond u vremenima krize i vrijeme je da se tradicionalni finansijski sektor okrene u tom pravcu – za svoje dobro. Uostalom, ako ovo što se trenutno dešava nije najbolji argument za konkretnije i potpunije prihvatanje kriptovaluta, onda je teško naći šta bi moglo biti.

Bitkoin je, kao i druge kriptovalute, imao svojih problema u proteklih godinu dana, ali je zadržao određenu stabilnost i može poslužiti kao odličan balans u smislu tržišne kapitalizacije.

Ovo je uglavnom zbog činjenice da je decentralizovan, što znači da ga ne reguliše vlada ili bilo koja finansijska institucija.

To znači da u vremenima krize, kada banke gube vrijednost, investitori mogu da se okrenu bitkoinu kao sigurnoj investiciji. Pokazalo se kao pouzdana alternativa tradicionalnim valutama i investicijama.

Svijet je još uvek u ranoj fazi revolucije kriptovaluta, ali je jasno da je tu da ostane. Štaviše, potencijal bitkoina i drugih kriptovaluta nije ograničen samo na to da budu sigurno utočište u vremenima ekonomske nevolje.

Korišćenjem blokčejn tehnologije, ova digitalna sredstva mogu da obezbijede siguran i transparentan način za skladištenje i prenos sredstava. Ova tehnologija se može koristiti za razvoj širokog spektra aplikacija, od bankarstva do pametnih ugovora, koje mogu revolucionisati način na koji razmišljamo o novcu i finansijama.

Jasno je da će bitkoin i druge kriptovalute da dobijaju vrijednost u budućnosti. Njihova decentralizovana priroda omogućava investitorima da diversifikuju svoje portfelje i zaštite od ekonomske neizvesnosti. Pored toga, blokčejn tehnologija koja pokreće bitkoin i druge kriptovalute mogu da revolucionišu način na koji razmišljamo o novcu i finansijama. Kako svijet nastavlja da se kreće ka novoj digitalnoj ekonomiji, kriptovalute će postati sve važnije u godinama koje dolaze.

(IT mixer)