Za izbor „Inženjerka godine“ u Srbiji mogu se same prijaviti same kadidatkinje ili, uz njihovu suglasnost, to može da učini poslovna organizacija u kojoj su zaposlene

 

Privredna komora Srbije, kompanija Siemens Srbija i udruženje „Inženjerka godine“ produžili su rok za slanje nominacija za inženjerku 2023. godine do 5. maja, kako bi pružili priliku što većem broju kandidatkinja da učestvuje u predstojećem izboru za najinspirativniju ženu u domaćem inženjerstvu.

Inicijativu „Inženjerka godine“ pokrenule su ove tri organizacije sa ciljem da motivišu mlade žene, posebno učenice srednjih škola, da se odluče za studije i kasniju karijeru u oblasti STEM-a (nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike).

Tim povodom, 7. aprila raspisan je izbor za inženjerku godine u Srbiji, a prijava će biti otvorena još dve nedelje odnosno do 5. maja.

Organizatori pozivaju inženjerke iz cijele Srbije da se prijave na pomenuti izbor kako bi ličnim primjerom ohrabrili što više djevojaka da odaberu karijeru u području STEM-a i na taj način doprinesu većem udjelu žena u ovoj oblasti. Uz podsećanje da budućnost svijeta, ekonomskog i tehnološkog razvoja leži u rukama inženjerstva, pomenuti izbor je prilika da srpska i šira javnost čuju inspirativne priče inženjerki iz različitih branši (tehničkih, mašinskih, tehnološko-metalurških i (bio)medicinskih nauka, informatičarki, matematičarki i drugih).

Prijava za „Inženjerku godine“ vrši se onlajn, putem jednostavnog obrasca za registraciju www.inzenjerka-godine.rs a više informacija o konkursu i inicijativi dostupno je na ovom web-sajtu. Kandidatkinje se mogu same prijaviti ili, uz njihovu suglasnost, to može učiniti poslovna organizacija u kojoj su zaposlene.

 

Ko može biti „Inženjerka godine“?

 

U fokusu ovog izbora nisu inženjerska dostignuća kandidatkinja, već njihov potencijal da budu primjer i inspiracija mladim ženama prilikom odabira budućeg zanimanja.

Nakon analiziranja pristiglih prijava, biće odabrano 10 kandidatkinja koje će javnosti biti predstavljene u maju.

O tome ko će ove godine ponijeti nagradu „Inženjerka godine“ odlučivaće žiri sastavljen iz četiri grupe članova (kandidatkinje među sobom, predstavnici medija, učenici i profesori srednjih škola, predstavnici organizatora i partnera), a nagrada će biti uručena na svečanosti u junu ove godine.