Google se veoma trudi da svoj AI chatbot, Bard, učini korisnijim korisnicima zainteresovanim za programiranje. Tehnološki gigant je najavio da njegov AI chatbot – Bard – sada može generisati, otklanjati greške i objašnjavati kod u 20 različitih programskih jezika, uključujući C++, Java, JavaScript i Python. Pored toga, ima integraciju sa drugim Google proizvodima i može da izvozi kod u Colab, kompanijsko okruženje notebook računara zasnovano na oblaku za Python, kao i da pomogne korisnicima da pišu funkcije za Sheets.

Najimpresivnija karakteristika Barda je, međutim, njegova sposobnost da objasni isječke koda. Ovo bi moglo biti posebno korisno za one koji tek počinju da uče programiranje, jer može pružiti uvid u to zašto određeni blok koda ima izlaz koji ima. Nadalje, Bard može pomoći korisnicima u otklanjanju grešaka koda koji ne radi sasvim ispravno, kao i da optimizuje kod kako bi bio brži i efikasniji.

Google je prvi put otvorio pristup svom AI chatbotu u martu, a od tada je napravio razna poboljšanja i ispravke grešaka. Ove promjene su omogućene novim jezičkim modelom pod nazivom PaLM, koji je omogućio Bardu da ima više mogućnosti i funkcija. Osim toga, Google je kreirao stranicu „eksperimentnih ažuriranja“ koja se može koristiti za praćenje napretka Barda i vidjeti koje su nove funkcije i ispravke grešaka uvedene.

Sve u svemu, Google nastoji da svoj AI chatbot, Bard, učini sve korisnijim za korisnike zainteresovane za programiranje. Sa nedavnim ažuriranjima, Bard sada može generirati, otklanjati greške i objašnjavati kod na 20 različitih programskih jezika, kao i pomoći korisnicima da pišu funkcije za Sheets i optimiziraju kod za brže performanse. Uz pomoć jezičkog modela PaLM, AI chatbot je postao još sofisticiraniji i lakši za korištenje. Kako Google nastavlja raditi na poboljšanju mogućnosti Barda, korisnici mogu očekivati da će vidjeti još više funkcija i funkcija u bliskoj budućnosti.