Uprkos stjenovitom prelasku s Pythona 2 na Python 3, programeri još uvijek hrle prema ovom programskom jeziku

 

PYTHON je jedan od najpopularnijih svjetskih programskih jezika. U stvari, sada je to je više nego ikad. Python se popeo sa trećeg mjesta na drugo na posljednjoj ljestvici popularnosti programskih jezika koju je objavila analitička kompanija RedMonk. To je prvi put da jezik koji nije JavaScript, a koji je i dalje broj jedan u ocjenama kompanije, ili Java programski jezik, koji je zauzimao drugo mjesto, ušao u prva dva otkako je RedMonk počeo sastavljati svoje ljestvice 2012. godine.

Ta je prekretnica utoliko značajnija s obzirom na ponekad stjenovit prelazak s druge verzije Pythona, koju su programeri jezika prestali podržavati ove godine, na treću verziju.

RedMonk obično ne pravi velike promjene na ljestvici, piše u izvještaju saosnivač Stephen O’Grady, ali rijetko se može vidjeti bilo kakvo kretanje u najvišem sloju programskih jezika, koji se sastoji od dobro uspostavljenih jezika. JavaScript je primarni način na koji programeri pokreću kod unutar web browsera, a takođe se sve više koristi u druge svrhe, od razvoja aplikacija za mobilne uređaje i računare do programiranja dronova. Java je u međuvremenu standardni jezik za pisanje Android aplikacija i glavni je korporativni razvojni softver.

Pythonov kontinuirani uspjeh nije poklonjen. Dugi prelazak s Pythona 2 na Python 3, posebno je mogao zaustaviti programere negdje drugdje. Python 3 je prvi put objavljen 2008. godine, a tim je isprva planirao prestati podržavati Python 2 2015. godine, što znači da neće biti dodatnih ispravki grešaka i sigurnosnih ažuriranja iz službenog projekta. Ali produžili su taj rok na 2020. godinu kada je postalo jasno da će mnogim programerima trebati više vremena da ažuriraju svoj kôd na noviju verziju.

 

Ako je i bilo gubitaka Pyton ih je i više nego nadoknadio novom verzijom

 

Za to vrijeme programeri su se mogli odlučiti za prelazak na noviji programski jezik, poput Mozilla’s Rust, Google Go ili JetBrains Kotlin. U međuvremenu, noviji programeri mogli su se odlučiti za učenje šire korištenog JavaScript-a ili rješavati probleme oko toga koji će tutorijali, uzorci koda i biblioteke otvorenog koda raditi sa svakom verzijom Pythona. Ali ako je Python zbog tranzicije izgubio bilo kojeg programera, čini se da ih je više nego nadoknadio u novim konverterima.

O’Grady navodi Pythonovu svestranost kao jedan od razloga njegove stalne popularnosti. Kompanije poput Googlea, Dropboxa i Instagrama sve se uveliko oslanjaju na Python, kao i bezbrojni manji poduhvati. Takođe ima dom u akademskim krugovima kao omiljeni jezik za data-crunching mnogim naučnicima i matematičarima.

RedMonk rangira programske jezike na osnovu dva kriterija: broja postavljenih pitanja o svakom jeziku na web lokaciji sa pitanjima i odgovorima StackOverflow i broja projekata zasnovanih na svakom jeziku hostovanom na Microsoftovom servisu GitHub. Ideja je uočiti trendove u struci za razvoj softvera.

Procjena RedMonka, barem što se tiče Pythona, u skladu je s drugim mjerama. Prema istraživanju StackOverflow-a, Python je treći najčešće korišten programski jezik, ne računajući HTML, iza samo JavaScript-a i jezika upita baze podataka SQL. Istraživanje je pokazalo da je Python ispitanicima drugi omiljeni jezik, nakon Rusta. U međuvremenu, indeks Tiobe, koji mjeri broj rezultata pretraživača za pojedine jezike, pokazuje da je Python posljednjih godina postao sve popularniji i sada zauzima treće mjesto u indeksu, nakon Jave i C.

 

Još jedna zvijezda u usponu

 

U najnovijem izvještaju RedMonka bilo je malo pomaka u prvih 20 jezika. Ali O’Grady je dodijelio još jednu zvijezdu u usponu niže u redovima: Dart, jezik koji je razvio Google, skočio je za devet mjesta, sa 33. na 24. u posljednjih 18 mjeseci.

Dart je jezik za pisanje softvera koji se pokreće unutar web browsera. Dart kod preveden je na JavaScript, što podržavaju praktično svi moderni preglednici. O’Grady piše da je njegov porast popularnosti vjerovatno posljedica njegove upotrebe u Googleovom open source programskom frejmvorku Flutter-u, koji je objavljen u decembru 2018.

 

(Wired)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.