Google tvrdi da chatbot Bard u trenutku proizvede blokove teksta, za razliku od ChatGPT-a koji ispisuje odgovore riječ po riječ

 

Google je u utorak otvorio javni pristup svom chatbot-u Bardu, kako bi od novih korisnika dobio povratne informacije u vezi svoje tehnologije vještačke inteligencije, koja je u trci s Microsoft-om.

Chatbot je otvoren za korisnike iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva koji se mogu zabilježiti na listu čekanja za pristup Bardu na engleskom jeziku. Bard se opisuje kao eksperiment koji omogućuje saradnju s generativnom vještačkom inteligencijom, tehnologijom koja se oslanja na podatke iz prošlosti kako bi kreirala novi sadržaj.

Prošlogodišnje puštanje u rad ChatGPT-a, chatbot-a iz startapa OpenAI koji podržava Microsoft, u tehnološkom sektoru je započela trka u kojoj je cilj da se vještačka inteligencija preoblikuje način na koji ljudi rade i privuče poslovne korisnike.

Google i Microsoft su prošle sedmice objavili niz najava o vještačkoj inteligenciji, uključujući tehnologiju pisanja u svoje programe za obradu teksta, kao i u druge softvere za saradnju i marketinške alate za web programere kako bi mogli izraditi vlastitu aplikaciju koja se temelji na vještačkoj inteligenciji.

Na pitanje je li konkurencija natjerala Google da otvori Bard za javnost, viši direktor Google-a Jack Krawcyzyk je odgovorio da kompanija svakako teži da omogući najbolje iskustvo svojim korisnicima.

„Unutrašnji i vanjski korisnici su upotrijebili Bard za povećanje produktivnosti, ubrzavanje ideja, poticanje znatiželje“, rekao je Krawczyk.

Krawczyk je takođe pokazao kako program u trenutku proizvede blokove teksta, za razliku od ChatGPT-a koji ispisuje odgovore riječ po riječ. Bard također ima opciju koja prikazuje tri različite verzije ili „skice“ bilo kojeg od odgovora između kojih korisnici mogu birati. Postoji i dugme na kojem piše „Google it,“ ukoliko korisnik želi da pretraži dodatne informacije na webu.

Google je istakao da je ograničio Bardovo pamćenje prethodnih razmjena u chatu, i da trenutno ne koristi Bard za oglašavanje, što je inače srž Google-ovog poslovnog modela.

 

Bard nije uvijek biti u pravu

 

Problem koji ostaje je tačnost. Tokom demonstracije, Google je upozorio da „Bard neće uvijek biti u pravu“. Ovdje su se pokazale i neke greške, na primjer, kada je Bard kao odgovor na jedan upit pogrešno utvrdio da je papratima potrebna jaka i indirektna svjetlost, proizveo je devet odlomaka teksta kada su ga zamolili za četiri.

Iako vještačka inteligencija još uvijek ima svoje ograničenja, Google i dalje teži da uvede nove tehnologije i alate kako bi svojim korisnicima pružio najbolje moguće iskustvo. Osim toga, Google i Microsoft se nastavljaju takmičiti u poboljšanju tehnologije vještačke inteligencije, nakon čega će biti zanimljivo vidjeti koji će od njih biti uspješniji u nastojanju da privuče što više korisnika.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.