Google-ov promotivni oglas, osmišljen da pokaže Bard AI bot „pojeo“ 100 milijardi dolara u dionicama

 

Dionice Google-ove matične kompanije Alphabet potonule su u srijedu za više od 7 posto, oborivši 100 milijardi dolara (82 milijarde funti) sa tržišne vrijednosti kompanije.

U promociji Google-ovog bota, poznatog kao Bard, koja je objavljena na Twitter-u u ponedjeljak, bot je upitan šta da kaže devetogodišnjaku o otkrićima svemirskog teleskopa James Webb.

Bard je ponudio odgovor da je taj teleskop bio prvi koji je snimio planetu izvan Zemljinog Sunčevog sistema. Međutim, tačno je da je tu prekretnicu napravio Evropski veliki teleskop 2004. godine. Bila je to Bardova greška koju su astronomi brzo primijetili na Twitter-u.

„Zašto niste provjerili ovaj primjer prije nego što ste ga podijelili?“ odgovorio je na tvit Chris Harrison, saradnik na Univerzitetu Njukastl.

 

Trka za najbolju tehnologiju vještačke  inteligencije

 

Google je pod pritiskom od kraja prošle godine, kada je OpenAI koji podržava Microsoft predstavio novi ChatGPT softver. Ubrzo je postao viralni hit zbog svoje sposobnosti u polaganju ispita iz poslovne škole, komponovanju tekstova pjesama i odgovaranju na druga pitanja.

Microsoft je ove sedmice rekao da će nova verzija njegovog pretraživača Bing, koji godinama zaostaje za Google-om, da koristi ChatGPT tehnologiju u još naprednijoj formi.

Iako su investitori prihvatili implementaciju vještačku inteligenciju, skeptici upozoravaju da žurno izbacivanje tehnologije povećava rizik od grešaka ili na drugi način iskrivljenih rezultata, kao i pitanja plagijata.

Potparol Google-a je rekao da je greška istakla „važnost rigoroznog procesa testiranja, nešto što počinjemo ove sedmice s našim programom Trusted Tester„.

„Kombinovaćemo eksterne povratne informacije sa sopstvenim internim testiranjem kako bismo bili sigurni da Bardovi odgovori zadovoljavaju visoku granicu kvaliteta, bezbjednosti i zaokruženosti informacija u stvarnom svijetu“, rekli su iz Google-a.

Prošlog mjeseca, Google-ova matična kompanija Alphabet otpustila je 12.000 radnih mjesta – oko 6% svoje radne snage širom svijeta – usred otpuštanja u brojnim vodećim tehnološkim divovima.

(BBC)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.