Volkswagen je najavio da će do kraja decenije u Evropi prodavati isključivo električne automobile, pa ne bi trebalo da čudi najava da će u istom roku iz proizvodnje biti potpuno izbačen ručni mjenjač i za vozila s unutrašnjim sagorijevanjem

 

Ručni mjenjač u automobilu postaje žrtva zbog sveopšteg trenda elektrifikacije automobilskih pogona, čija se kulminacija očekuje u narednih pet do deset godina.

Električna vozila tek u nekim slučajevima imaju više stepeni prenosa, dok su im “getribe” većinom tek pretvarači snage iz elektromotora bez mogućnosti promjene omjera ulaznog i izlaznog broja okretaja. To je tako jer elektromotori mogu da pokreću automobile jednakim okretnim momentom pri manjim i pri većim brzinama, pa nije potrebno mijenjati omjere prenosa da bi se glatko i nesmetano vozilo.

Promjene brzina u automobilima s motorima s unutarnjim sagorijevanjem i dalje se moraju obavljati, automatski ili ručno. Automatski mjenjači u SAD-u su standard već decenijama, dok je u Evropi ta promjena tek u najavi.

carVertical banner - sponsored

Volkswagen je najavio da će do 2030. godine – kada planiraju u Evropi da prodaju isključivo električne automobile – isto tako iz proizvodnje potpuno izbaciti ručne mjenjače. To će svakako ubrzati da ručni mjenjač ode u istoriju

 

Zaboravite na “šaltanje”

 

S velikom tranzicijom na isključivo automatske mjenjače započeće 2023. godine. Tada će novi Tiguan i Passat biti prvi Volkswagen-ovi modeli koji će da dolaziti bez opcije ručnog mjenjača. Isti će primjer slijediće i druge marke ove grupacije. Za par godina će biti nemoguće kupiti novu Škodu, Audija ili Seata s ručnim mjenjačem.

Njemački Auto Motor und Sport piše da je na tamošnjem tržištu trenutno, od ukupno 5.838 dostupnih modela automobila, s ručnim mjenjačem se može nabaviti njih tek 1.870, odnosno nešto manje od trećine.

Osim Volkswagena, prema izbacivanju ručnih mjenjača ranije su se okrenuli i BMW te Mercedes. Kao glavne razloge svi navode elektrifikaciju, ali i naprednu tehnologiju automatskih mjenjača koja je daleko efikasnija. Isto tako, ručni mjenjač će da izumre i zbog rezanja troškova u proizvodnji.

(Autonet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.