Prema najnovijim informacijama, korisnici koji pristupaju YouTube platformi putem pregledača poput Mozilla Firefox i Microsoft Edge suočavaju se s problemima kašnjenja od pet sekundi prilikom učitavanja video sadržaja.

Napomena je da ovo kašnjenje nije konstantno prisutno kod svih korisnika, što sugeriše da problem može biti povezan s određenim korisničkim računima. Ipak, mnogi korisnici primijetili su da se ova poteškoća rješava kada koriste Chrome pregledač.

Međutim, YouTube je danas izdao saopštenje u kojem objašnjava da je problem zapravo vezan uz ad blokere, a ne uz različite pregledače.

U saopštenju, YouTube ističe: „Kako bismo podržali raznovrsni ekosistem kreatora širom svijeta i omogućili milijardama ljudi pristup njihovom omiljenom sadržaju na YouTube-u, pokrenuli smo napore kako bismo potaknuli gledatelje koji koriste ad blokere da dozvole reklame na YouTube-u ili isprobaju YouTube Premium za iskustvo bez reklama. Korisnici s instaliranim ad blokerima mogu doživjeti suboptimalno gledanje, bez obzira na pregledač koji koriste.“

Ova situacija postavlja niz pitanja o praksama YouTube platforme u vezi s korisničkim iskustvom i transparentnošću. Dok YouTube naglašava ad blokere kao osnovni uzrok problema, činjenica da se problem rješava kada korisnici pređu na Chrome izaziva razmišljanja o mogućim taktikama koje platforma može koristiti kako bi favorizovala svoj vlastiti pregledač.