Prema glasinama, Apple s proizvođačem procesora TSMC namjerava u SAD-u da otvori fabriku za proizvodnju čipova za Apple Car

 

Za nekoliko godina Apple i TSMC mogli bi u SAD-u da pokrenu fabriku čipova za Apple Car, automobil s kojim bi konkurisali Tesli.

Apple je godinama bio poznat po velikoj tajnovitosti pri razvoju novih proizvoda. Vremenom se situacija potpuno promijenila i više nema “zakona ćutanja” koji je vladao u vrijeme Stiva Džobsa.

 

Projekat Titan

 

Jedna stvar oko koje je i dalje puno nepoznanica, dijelom zato što možda niti u samom Apple-u nisu odlučili što će da naprave, jest tzv. „Projekat Titan“. Riječ je o velikom projektu s kojim ova kompanija namjerava da zakorači na tržište autonomnih automobila.

Projekt je pokrenut prije više godina, a do sada su mrežom kružile različite glasine – od toga da razvijaju vlastiti automobil pa do razvoja tehnologije za autonomnu vožnju.

Nakon što neko vrijeme o „Projektu Titan“ nismo ništa čuli, ove sedmice objavljeno je da je upravljanje tim odjelom preuzeo stariji potpredsjednik za AI i mašinsko učenje u kompaniji John Giannandrea, a juče su objavljene nove i to vrlo interesantne glasine.

Prema njima, Apple s proizvođačem procesora TSMC namjerava u SAD-u da otvori fabriku za proizvodnju čipova za Apple Car. Ono što i dalje nije jasno hoće li to biti pravi automobil ili samo tehnologija, a ono što je još zanimljivije jeste da se u izvještaju Digitimesa spominje Apple Car model koji je sličan Tesli”.

Je li to nekakav nagovještaj da zaista možemo očekivati električni automobil s logom jabuke koji će konkurisati Musk-ovoj kompaniji ili se ta sličnost odnosi na autonomni sistem upravljanja vozilom, nije objašnjeno.

Svakako treba napomenuti da se Digitimes nije uvijek do sada pokazao kao potpuno povjerljiv izvor informacija. Ali, slične najave imao je i najpoznatiji Apple-ov insider Ming-Chi Kuo i osoba u čije informacije o Apple-u treba imati povjerenje.

On je još 2018. najavio da Apple i TSMC namjeravaju da pokrenu zajedničku proizvodnju čipova za Apple Car negdje do 2023. godine.

Zanimljivo je da je u istom obaviještenju investitorima najavio da će Apple početi s tranzicijom s Intelovih procesora na vlastiti hardver, što se ove godine i ostvarilo. Za čipove za Apple Car ipak ćemo morati da sačekamo još najmanje tri godine.

(Apple Insider)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.