Hoteli, tržni centri, ugostiteljski objekti i mnoga javna mjesta predstavljaju opasnost za spajanje na Wi-Fi

 

Spajanje na javni Wi-Fi bez razmišljanja moglo bi vas, ako dobro ne pazite, koštati privatnih podataka, pa čak i identiteta.

Bežični internet je tokom posljednjih nekoliko godina postao prisutan u skoro svim ugostiteljskim objektima, narju vijesti dok su spojeni na bežičnu mrežu kafića ili restorana, a ugostitelji to vrlo dobro znaju. Toga su, nažalost, također svjesni i hakeri.

 

Dobro razmislite prije nego se prijavite u hotelu

 

Brojne bezbjednosne kompanije poput Kaspersky-ja i SensePost-a već godinama naglašavaju da javni Wi-Fi redovno predstavlja veliki bezbjednosni rizik. Međutim, malo ko obraća pažnju na to. Ako ste mislili da ćete u nekom boljem hotelu biti bezbjedniji od hakerskih napada, prevarili ste se.

Hakeri često stvaraju lažne bežične mreže koje imaju slično ime kao hotelski Wi-Fi, čekajući da se žrtva na njih loguje. Nakon što to naprave, njima je vrlo lako da instaliraju malware, viruse i trojance. Oni će im vremenom dati pristup svim korisnikovim privatnim podacima.

 

Pazite na ime mreže kad ste u velikim šoping centrima

 

Ako se planirate spojiti na bežični internet u vašem lokalnom šoping centru, jako dobro pripazite na ime mreže.

Probajte da na info-pultu saznate tačno ime mreže na koju se možete spajati. Inače bi se mogli slučajno spojiti na nečiji smartfon ili još gore – hakerski laptop.

Pravila za centre vrlo su slična onima za hotele s naglaskom da bilo koju vrstu privatnih transakcija poput elektronskog bankarstva, po mogućnosti, radite isključivo na LTE-u. Isto vrijedi i za unošenje lozinki ili pristupanje nekim vrlo važnim profilima.

Iako je korišćenje besplatnog Wi-Fi-ja u šoping centrima bezbjedno ako znate šta radite, uvijek je važno da se držite mjera koje će da garantuje bezbjednost vama i podacima na vašem smartfonu.

 

Gradski Wifi – samo neobavezno surfanje

 

Kao što je slučaj sa hotelima i šoping centrima, gradski Wi-fi je mjesto na kojem morate paziti na šta se spajate.

Čak i ako se uspijete spojiti na ispravnu Wi-fi mrežu, spor prenos i sumnjivo dugo učitavanje dobar je razlog da siđete s mreže i pređete na LTE.

Ako je besplatna gradska mreža spora to znači ili da je na nju spojeno previše korisnika (bolji scenario), ili da je ruter preuzeo haker (gori scenario). Ako sve radi sporo, radije se prebacite na mobilni internet.

 

Pravila koja bi se trebali pridržavati

 

Kao što ste vjerovatno i nekoliko puta pročitali u primjerima, spajanje na javni Wi-Fi je po pravilu nužno zlo – naročito ako planirate raditi stvari poput e-bankarstva, prijave na privatne račune i tako dalje.

Ako baš morate, držite se ovih mjera predostrožnosti: koristite dvostepensku prijavu i, po mogućnosti VPN i nastojte ne upisivati lozinku nego koristiti biometrijsku prijavu u slučaju da hakeri snimaju vaš ekran i tastaturu i mogu da vide šta pišete.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.