Epic Games dobio veliku bitku, veliki udarac za Apple

 

Da podsjetimo. Epic Games, kreator igre Fortnite, tužio je Apple zbog restrikcija o načinu na koji developeri mogu da uzmu novac koji im pripada preko App Store-a.

Ove kompanije su u pravnom sporu još od avgusta 2020. godine. Tada je Epic Games htio da izbegne 30% naknade od Apple za kupovinu unutar same igrice tako što je pokrenuo poseban sistem naplate.

Apple je zbog toga izbacio Fortnite iz svoje prodavnice i uputio pretnju da će skroz blokirati distribuciju Unreal Engine softvera koji se koristi za pravljenje igrica.

Epic Games je takođe optužio Apple da sprečava kompanije da sami naprave svoje načine pretplate na njihovoj platformi kao što je spajanje više igara u jedan sistem, što Apple Arcade radi isto.

Sud je presudio u korist Epic Games kompanija i Apple će sada morati da dopusti developerima da u svojim aplikacijama stave linkove preko kojih kupci mogu da im direktno plate i da ne idu preko App Storea.

Do sada je App Store naplaćivao proviziju od 30% delevoperima, a sada Apple neće moći da zabrani kompanijama da komuniciraju sa svojim mušterijama preko informacija koje su im mušterije ostavile kada su kupovale aplikaciju.

Epic Games je prošle godine u avgustu tužio Apple i suđenje je trajalo tri nedjelje.

Sada, sutkinja Ivon Gonsales Rodžers iz distrikta Severne Karoline presudila je u korist Epic Gamesa.

Akcije Applea su odmah po presudi pale za 2,5%, što je veliki udar na kompaniju.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.