Apple je predstavio iOS 13 – svoju sledeću veliku softversku nadogradnju koja će se pojaviti na iPhon-u kasnije 2019. godine – na svom WWDC 2019 keynote-u, ​​i iako znamo da će doći do trenutnih iPhona, očekujemo da će se pojaviti i na iPhone 11.

Iako Apple nije potvrdio nikakve detalje o sledećem iPhonu – čak ni njegovom postojanju – firma u Cupertinu, Kalifornija nas je navikla na novi proizvod, tako da u potpunosti očekujemo lansiranje iPhone 11 serije u septembru.

Sa novim iPhonom (ili setom iPhona) na vidiku, možemo koristiti informacije objavljene tokom lansiranja iOS 13 da bismo dobili naznake o tome šta možemo da očekujemo ​​od Apple-a u septembru.

 

Poboljšana prednja kamera

 

Postoje dva aspekta za iOS 13 koji koriste prednju kameru – prva je proširena Memoji opcija, tako da možete dodati nove frizure, dodatke i odjeću, a drugi je poboljšani portret mod koji vam omogućava da promjenite intenzitet svjetla u selfijama.

IPhone XS ima 7MP selfi kameru sa 3D senzorom vremena koje nije vodeći na tržištu, jer rival Android telefoni imaju mnogo snažnije ponude, kao što je 32MP prednja strana na Honoru 20 Pro.

Ako je Apple optimizovao iPhone 11 za ove karakteristike, možemo da vidimo da nadograđuje svoj selfie snapper sa većom rezolucijom, većim senzorom i možda čak i drugom kamerom za impresivnije snimke Portret režima.

 

Bolje trajanje baterije bez povećanja veličine

 

Apple-ovi iPhoni nisu baš poznati po svom fantastičnom trajanju baterije, ali nekoliko nadogradnji sa iOS-om 13 mogu značajno poboljšati životni vijek baterije – što bi moglo dovesti do stvarne nadogradnje baterijskog paketa za iPhone 11.

To je prva važna promjena je u Appleovim nadogradnjama performansi, jer su mnoge od njih namijenjene da odgode starenje baterija u iPhoneu što je duže moguće.

To znači da će kapacitet baterije telefona ostati duži duži i produžiti životni vijek proizvoda.

Dark Mode, jedan od glavnih dodataka iOS-u 13. Pretvara boje interfejsa u crno i tamno sivo (od bijelog i sivog) i to može smanjiti količinu energije koju ekran koristi, jer OLED ekrani jednostavno „isključuju“ piksele da bi stvorili crnu boju, tako da uređaj ne bi koristio istu snagu sa masivnim crnim pozadinama.

Između ove dve nadogradnje, očekujemo da će baterija iPhone 11 trajati znatno duže, a možda bi telefon mogao da traje i cio dan. Zapravo, može biti tako dobro da Apple odluči da poboljša kapacitet baterije.

iOS 13 najavljen sa Dark Mode
iOS 13 najavljen sa Dark Mode

 

IPhone 11R bi mogao imati OLED ekran

 

Jedna od glavnih razlika između iPhone XR-a, pristupačnog XS uređaja i njegove braće i sestara je da je imao Liquid Retina prikaz umjesto OLED-a.

Postoji nekoliko načina na koje se Liquid Retina razlikuje od OLED-a, ali jedan od najznačajnijih je u crnoj reprodukciji – za stvaranje crnog na ekranu. Liquid Retina prikazuje sve boje odjednom, umjesto da isključuje piksele u OLED-u, pa crne boje izgledaju sjajnije, šarenije i manje, dobro, crno.

Ako biste tada koristili Dark Mode za iOS 13 u iPhone XR-u, ne biste uštedjeli bateriju kao u iPhone XS-u, a zapravo biste potrošili energiju brže. Ovo nije idealno, posebno za telefon koji bi trebalo da bude trajna budžetska alternativa.

Umjesto toga, mogli bismo da vidimo da Apple nadogradi svoj najniži telefon u smislu specifikacija ekrana, da bi iPhone 11 R, ili kako god dobio ime, nazvao OLED ekran, tako da može da iskoristi iOS 13.

 

Prirodnija Siri

 

Ako želite da pozovete Siri na novi iPhone koristeći slušalicu, morate pritisnuti i držati dugme za napajanje – što je dobro za neke, ali to nije baš zgodno jer morate da pomjerite ruku da biste je dobili.

U poređenju sa mnogim Android telefonima postoje različite, mnogo bolje alternative, kao što je ActiveX Edge Google Pixel 3, u kojem samo trebate stisnuti telefon da biste dozvali Google pomoćnika.

Jedna od značajki iOS 13 je nova i poboljšana Siri, sa prirodnijim glasom koji zvuči tako da se ne čini kao da razgovarate sa robotskim pomoćnikom – ali to nije od koristi ako moramo da se pomučimo da pozovemo Siri.

Umjesto toga, ako bi Apple učinio lakšim pozivanje na Siri, sigurno bismo ga koristili mnogo više za naše svakodnevne potrebe.

Doduše, iOS 13 ne pruža mnogo dokaza za ovaj zaključak, ali to je promjena koju se nadamo da ćemo ipak vidjeti u novom iPhone 11, a Appleu zaista treba pronaći rješenje problema ako želi ostati konkurentan.

 

Čipset optimiziran za igranje

 

iOS 13 donosi mnoštvo optimizacija performansi tako da iPhone uređaji rade brže i glatko – ali to i jeste posao čipseta.

Očekujemo da vidimo A13 Bionic procesor u novom iPhone 11 – nismo čuli ništa o tome, ali svaki novi iPhone ima novi čipset, i to je bila A12 Bionic prošle godine, tako da ne moramo uzeti Sherlocka kako bi došli do zaključka da će novi iPhone 11 imati novi procesor.

Ali ako ovaj čipset neće biti tako fokusiran na performanse kao prošli A Bionics, pošto iOS 13 radi na velikom opterečenju, za šta bi bio optimizovan?

Na to pitanje odgovor bi se mogao pronaći u vijestima koje su procurile iz Apple da je iOS 13 kompatibilan sa PlayStation 4 i Xbox One S kontrolerima, omogućavajući vam da igrate Apple Arcade na svom telefonu.

To zvuči kao da je iPhone 11 zamišljen kao odličan telefon za igrače, tako da možemo vidjeti A13 Bionic čipset optimiziran za igranje – mogao bi pružiti kvalitetnu grafiku igara, da ima brzu stopu osvježavanja, i da neće spaliti bateriju dok igrate duge intenzivne igre.

Saznaćemo sve o novom iPhone 11 kasnije tokom godine, jer je Apple obično domaćin njegovog lansiranja u septembru, tako da ostanete s nama a mi ćemo vas obavijestiti sa svim Appleovim novinama.