Ruski fond za Projekat digitalne privrede premašiće 24,5 milijardi dolara, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Od te sume 15,3 milijarde dolara poticaće iz federalnog budžeta, rekao je Medvedev.

Predviđeno je da taj projekat bude završen do kraja 2024. godine.

Premijer Rusije dodao je da će Projekat digitalne privrede finansirati obrazovanje na polju informacionih tehnologija, pošto Rusija očekuje 120.000 novih diplomaca u toj oblasti.

Pored toga, Rusija planira da specijalnim kursevima poveća digitalnu pismenost kod deset miliona ljudi.

Medvedev je takođe napomenuo da Rusija želi da uloži više od milijardu dolara u vještačku inteligenciju.

Od uvođenja sankcija, Moskva traži načine da diversifikuje svoju privredu daleko od oslanjanja na Evropu, i zapravo, da bude konkurentnija s njom.

Moska ulaže u nove mogućnosti koje predstavljaju 5G tehnologije, blockchain i drugi kripto-mehanizmi. Rusija je već daleko ispred EU u razvoju 5G mreža u mnogim većim gradovima, a očekuje se da će do 2025. godine 80% stanovništva biti obuhvaćeno.

Ruski biznisi sada ohrabruju preduzeća iz EU koja se suočavaju sa poteškoćama u sankcijama u pristupu ruskom tržištu kako bi direktno uspostavili operacije u Rusiji, koja je imala uspjeha u protekle dvije godine, a posebno u poljoprivrednom sektoru.

 

Rusija osvaja i druga tržišta

 

Ruski biznisi takođe žele da razvijaju nova tržišta negde drugdje. Egipat otvara rusku slobodnu trgovinsku zonu u blizini Port Saida i Indija predlaže sličnu zonu, očigledno u oblasti Mumbaja.

Razvoj kineske inicijative Belt and Road također je podstakao tehnološki razvoj u tehnologiji blockchain između Kine i Rusije. To je zbog toga što se ruska kopnena masa u osnovi nalazi između Kine i EU, što znači da je zemlja spremna da razvije masovnu infrastrukturu za pretovar u narednoj deceniji i šire. Blockchain tehnologije mogu biti korisne, na primjer, u rukovanju carinskim i brodskim procedurama u cijeloj Euroazijskoj ekonomskoj uniji.

„Nedavni Šangajski Infoforum vidio je da se Kina i Rusija slažu da razviju nove digitalne tehnologije“, kaže Chris Devonshire-Ellis iz Dezan Shira & Associates, i to je dodatno naglašeno od strane Moskve koja je posvetila značajne vladine izdatke ovim novim alatima i mogućnostima.

Rusija već preuzima vodeću ulogu nad Evropom u ovim tehnologijama, a preduzeća u EU treba da gledaju na ono što se dešava u Rusiji kako bi se informisali i mogli da učestvuju. “