Blockchain tehnologija za mnoge je najbolja stvar koja se mogla dogoditi ljudima jer omogućuje stvaranje transparentnog i decentralizovanog sistema. Bilo da se radi o uslugama e-government, dijeljenja automobila ili kriptovalutama, blockchain tehnologija dovodi do pojave novih poslovnih modela i omogućava inovativne primjene.

 

Blockchain-tehnologija ima mračnu stranu

 

Mnogi su uvjereni da će blockchain-tehnologije u bliskoj budućnosti igrati ključnu ulogu u mnogim područjima poslovanja i svakodnevnog života – na primjer kada se radi o sigurnom transferu podataka ili novca. U 2017. godini vrijednost kriptovalute bitcoin znatno je skočila, uzrokujući ne samo beskrajan interes za blockchain-tehnologiju, već i mnoge nevjerojatne špekulacije. Nagli pad vrijednosti valute koji je uslijedio spustio je mnoge na zemlju i natjerao ih da se usresrede na stvarni značaj i prilike koje nudi ova tehnologija.
Javna se rasprava većinom vodi oko dobrobiti i mogućnosti široke primjene blockchain-tehnologije. Ali postoji i tamna strana navedenog, vidimo i razvoj u pravcima koji nisu nužno pozitivni.

Dva priznata stručnjaka na području blockchain-tehnologije, Robert Švertner, čelna osoba za poslovni razvoj u evropskoj blockchain platformi 0bsnetwork.com, i prof. Alfred Taudes, akademski direktor s WU Bečkog istraživačkog instituta za kriptoekonomiju, pružaju detaljniji uvid u tamnu stranu jedne od tehnologija koje najviše obećavaju u 21. stoljeću.

 

Blockchain-tehnologija kao religija

 

Švertner je stručnjak za blockchain-aplikacije i kao poslovni savjetnik, pomaže velikim grupacijama diljem svijeta razviti strategije upravljanja blockchain-tehnologijom. Po njegovu mišljenju, pretjerano vjerovanje u tehnologiju vrlo je nepoželjno.

Nekima je ovo gotovo postalo religija, kaže Švertner.

Prema njegovim tvrdnjama, pogrešno je vjerovati da ćemo ovom tehnologijom, koliko god sjajna bila, uspjeti riješiti većinu privrednih i socijalnih problema.

Tek sad stvarno počinjemo razumjeti šta s njom može, a šta ne može biti učinjeno, dodaje prof. Taudes. On uočava paralele s razvojem interneta u ranim 90-ima.

 

Monetarne transakcije i digitalni jaz

 

Ako blockchain-tehnologija postane izabrana metoda za monetarne transakcije, postojat će rizik da oni koji joj nemaju pristup neće više biti u mogućnosti učestvovati.

Nećete biti u mogućnosti napraviti išta ako nemate pristup računaru i internetu, objašnjava Švertner. I Taudes također misli da digitalni jaz predstavlja problem.

Naivno je misliti da se može promovisati razvoj u zemljama trećeg svijeta putem kriptovaluta. To je nemoguće bez struje i mobilnih telefona, pojašnjava.

 

Bitcoin i darknet

 

Velika potrošnja energije i upotreba bitcoin transakcija u kriminalne svrhe, kao na primjer krijumčarenje droge, daljnji su negativni aspekti blockchain-tehnologije po mišljenju Alfreda Taudesa.

Kad netko koristi kriptovalutu da bi kupio nešto ilegalno na darknetu, provjere koje banke moraju napraviti kod korisnika prilikom otvaranja računa ovdje se ne provode. Isto vrijedi i za provjere koje banke rade tokom procesa provjere transakcija. Ipak, problemi koji proizlaze iz ovoga precijenjeni su, upozorava Taudes.

Važno je imati na umu da uobičajeni bankarski sustav također koristi resurse i da postoji ograničeni prostor za ilegalne transakcije s obzirom na to da banke vrše provjere kada ljudi razmjenjuju svoje kriptovalute za pravi novac. On također ističe da današnje vlasti imaju potrebna sredstva kako bi djelotvorno analizirale blockchain-transakcije i identifikovale adrese koje su povezane s novcem sumnjivog podrijetla.

 

Nova vrsta ratova valuta

 

Blockchain-tehnologija stvara prilike za oslobađanje od tradicionalnog sistema ili da ih prošire – što može dovesti do opasnih protuučinka. Švertner se slaže da su potencijalni konflikti između onih koji su željni zacementirati status kvo i onih koji koriste nove aplikacije još jedan nepoželjan aspekt blockchain-tehnologije.

Čak bi moglo biti i ratova, ističe te dodaje kako bi se mogle pojaviti tenzije između zemalja – postoji rizik da ćemo svjedočiti novoj vrsti ratova valuta.

 

Haos kao rezultat potpune decentralizacije

 

Švertner vidi pretjeranu nadu za decentralizacijom kao slabu točku.

Živimo u stvarnom svijetu, a ne idealnom. Blockchain-mreža se nikad neće koristiti na potpuno decentralizovani način jer bi to dovelo svijet do haosa, kaže te dodaje da postoje mnogi trendovi koji zapravo više vode prema centralizaciji u razvoju blockchain-tehnologije. Taudes se slaže te dodaje: U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da, iako je kod otvoren za sve, samo šačica developera postavlja agendu.

Oba stručnjaka slažu se kako blockchain-tehnologija neće nestati.

Vrlo skoro živjećemo u svijetu u kojem će ova tehnologija imati glavnu ulogu – u kontekstu posve nepovezanom s bitcoinom, smatra Švertner, a Taudes se u potpunosti slaže. Ovaj pomalo euforični osjećaj ipak je dobra stvar jer sad trebamo isprobati nove konkretne načine primjene.

(executiveacademy.at)