Facebook je najavio da se priprema uvesti svoju kriptovalutu. Facebook kriptovaluta bi trebala postati službena od iduće godine i zasad se unutar kompanije naziva GlobalCoin, doznaje BBC. Da nije riječ samo o glasini potvrđuje činjenica da su se predstavnici Facebooka već našli s guvernerom Banke Engleske Markom Carneyjem kako bi porazgovarali o ovoj temi.

Naime, ono što ovu veliku kompaniju zanima su operativni i regulativni detalji te savjeti po tom pitanju od strane lidera u finansijskom sektoru, ali i od strane predstavnika Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, u toku su pregovori s kompanijama poput Western Uniona jer Facebook traži brži i jeftiniji način za ljude koji nemaju otvorene račune u bankama da šalju i primaju novac.

Navodno se pregovara i s brojnim internetskim trgovcima kako bi ih potaknuli da prihvate Facebookovu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja u zamjenu za niže transakcijske naknade.

Samo, s obzirom da je Facebook kroz posljednjih nekoliko godina bio učesnik brojnih skandala na svjetskoj razini, zbog kojih je u jednom trenutku ostao bez 119 milijardi američkih dolara vrijednosti dionica, jasno da će regulatori pod povećalom pratiti svaki korak u ovom smjeru. Jer, osnivanje jedne zasebne valute od strane Facebooka uistinu je jedan iznenadan korak.

Ono što odgovorne najviše zanima kako će Facebook kriptovaluta funkcionisati na tržištu, ali i kakvu će zaštitu korisnici imati dok provode transakcije. Naravno, Facebook na sva ta pitanja nudi odgovore i sigurno je spremna za tržište, posebno jer ima iskustvo u pokušaju stvaranja virtualne valute Facebook Credits prije deset godina. Ali, tad još situacija nije bila idealna pa je u januaru 2011. taj pokušaj završio.

Hoće li i ovaj završiti ubrzo ili će se razviti u nešto više, saznaćemo unutar sljedeće dvije godine.