Na godišnjoj Facebookovoj konferenciji F8 Mark Zuckerberg je najavio velike promjene za tu društvenu mrežu, vjerovatno najbrojnije dosad.

Najviše je odjeknula najava o promjeni dizajna, pa tako logo Facebooka više neće biti kvadratnog oblika, već kružnog, a prvi put mijenja se i boja koja je do sada bila plava. Mobilna aplikacija bit će pretežno bijela, a prepoznatljiva plava odlazi u istoriju.

Promjene na FB aplikaciji za mobilne telefone (ITmixer)
Promjene na FB aplikaciji za mobilne telefone (IT mixer)

Novi dizajn aplikacije uključivaće uglavnom površinske promjene. Grupe će imati istaknutiji položaj na News Feedu, a unutar njih dolaze i nove opcije. Ipak, CNN prenosi da će News Feed, osim toga, ostati gotovo nepromijenjen.

Slične velike promjene na desktop verziji Facebooka pojaviće se kasnije ovog ljeta.

Najavljena je i opcija „Secret Crush“, slična dosadašnjem Facebook Datingu koji je bio dostupan samo u nekim zemljama. „Secret Crush“ će funkcionisati na sličan način poput aplikacije Tinder, moći ćete označiti koja vam se osoba među vašim FB prijateljima sviđa i to će biti tajno, osim ako ta ista osoba ne označi da se i vi njoj sviđate. Tada će vas FB „spojiti“.

Osim toga, najavljene su i promjene na Messengeru. Aplikacija će zauzimati manje mjesta na mobitelima, a stiže i desktop verzija aplikacije.

Na istoj konferenciji najavljeno je i da kreće testiranje skrivenih lajkova na Instagramu, što bi moglo u potpunosti promijeniti tu društvenu mrežu. Time žele fokus s „popularnosti“ i angažmana prebaciti na sam sadržaj.

Zuckerberg je najavio i veći fokus na privatnost. „Znam da trenutno nemamo najsnažniju reputaciju što se privatnosti tiče, i to najblaže rečeno“, priznao je tokom konferencije.

(24sata.hr)