Računari vrlo često umiru u najgorem mogućem trenutku. A kako se to i vama ne bi desilo, primjetite na vrijeme ova 4 sigurna znaka da će vaš računar uskoro „umrijeti“

Hard disk počinje da pravi buku

Iako veliki dio modernih laptopova koristi SSD, tradicionalni hard diskovi su i dalje prilično prisutni, pogotovo na starijim modelima.

Tradicionalni računari su mehanički – imaju dijelove koji se pomjeraju. A kao i sve ostalo sa dijelovima koji se pomjeraju, ti dijelovi mogu da se istroše, slome ili prosto prestanu da rade.

Redovne greške prilikom dizanja sistema

Iako je lista razloga za ovo gotovo beskrajna, možete da budete prilično sigurni da sve one ukazuju na povećan rizik da će laptop umrijeti.

Ako vidite poruku kao što je „Boot device not found“, postoji visoka šansa daje vaša kopija Windowsa korumpirana. A zauzvrat, to znači da su šanse za preranu smrt računara upravo drastično skočile.

Glasan sistemski ventilator

Ako je ventilator glasniji nego inače, to ukazuje na pregrijavanje unutar mašine – ventilator radi prekovremeno u pokušaju da riješi problem i smanji temperaturu.

Ako su unutrašnje komponente laptopa pretople, situacija vremenom može da dovede do njegove smrti.

Sudar hardvera

Šta se desi kada dva dijela softvera pokušaju da koriste istu hardversku komponentu u isto vrijeme? Dobijate sudar hardvera.

Međutim, ovi konflikti nisu crno-bijeli. Problem može da se pokaže u jednoj aplikaciji, dok sve savršeno radi u drugoj. A kada do ovog hardverskog sukoba dođe, računar postaje nestabilan.

U najboljem slučaju aplikacija će prestati da radi, a u najgorem vas očekuje neprekidan niz plavih ekrana.