Apple-ovi Mac računari nikada nisu bili poznati po svojim igračkim mogućnostima. Naravno, neki od Mac-ova mogu da se koriste za igre, ali zašto? Većina Apple ljubitelja će se složiti sa našim mišljenjem da je to svetogrđe. Takođe, u poređenju sa odgovarajućom opremom za PC igre i ograničenja postaju malo očiglednija. Međutim, ispostavilo se da su Appleovi noviji Macovi, posebno oni sa M1 Pro i M1 Max čipsetima, iznenađujuće dobri u igrama.

Ovo je prema testovima koje je sproveo PCMag u kojima su testirali i M1 Pro i M1 Max čipsete protiv laptopa Razer Blade 15 Advanced Edition, koji ima Intel Core i7 procesor i NVIDIA GeForce RTX 3070. M1 čipseti su tijesno pobijedili Razer u odabranim testovima, i pokazali su da su više nego održivi.

Na primjer, kada se igra Hitman 2016 u Ultra postavkama, M1 Pro sa 16-jezgrenim GPU-om nagurao je 104 fps, dok je M1 Max sa svojim 32-jezgrenim GPU-om nagurao 106 fps, a Razer Blade 103 fps.

Kada su ga testirali protiv Rise of the Tomb Raider, M1 Pro je uspio nakucati 79 fps na “Very High” postavkama, 116 za M1 Max i 114 sa Razer Blade.

Prije nego što se previše uzbudite i proglasite Mac-ove kao ravnopravne za igre kao PC računare sa Intelovim pogonom, imajte na umu da M1 Pro sa 16-jezgrenom GPU konfiguracijom ima početnu cijenu od 2.299 dolara, dok M1 Max sa 32-jezgarnom GPU-om ima početnu cijenu od 3,099 dolara. Ovo je „mnogo skuplje“ od Razer Blade 15 Advanced Edition, tako da je i to nešto što trebate uzeti u obzir.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.