Prije nego što se očekivalo, Apple je najavio novi 13-inčni MacBook Pro s Magic tastaturom. Sadrži opcionalne procesore Intel 10-te generacije, dok se cijena kreće od 1.299 dolara pa na više. U jednom smislu, to je neznatna nadogradnja spec-bump za postojeću liniju 13-inčnih MacBook Pro. Ali to ujedno predstavlja i kraj jedne ere: Apple više ne prodaje nove laptope sa kontreverznom Butterfly tastaturom.

Apple je relativno brzo krenuo kako bi izbacio Butterfly tastaturu iz svoje linije. 16-inčni MacBook Pro najavljen je u novembru 2019., a nakon njega je uslijedio osvježeni MacBook Air sa Magic tastaturom prošlog marta. U razmaku od šest mjeseci, Apple je potpuno zamijenio cjelokupnu liniju prenosnih računara s modelima koji koriste bolje tastature.

 

Novi 13 incni MacBook Pro 2020
Novi 13 inčni MacBook Pro (Foto: Apple)

 

Specifikacije za novi 13″ MacBook Pro

 

Kao i posljednji MacBook Pro, Apple se drži Thunderbolt 3 / USB-C konektora, od čega ukupno dva ili četiri (plus priključak za slušalice). Touch Bar takođe ostaje, pored senzora otiska prsta Touch ID-a i – pohvala – pravi, fizički Esc taster.

RAM memorija se može nadograditi na 32GB, a skladišna memorija može ići do 4TB. Apple kaže da Intelovi procesori 10. generacije imaju turbo pojačanje do 4,1 Ghz i da nova Intel Iris grafika podržava Pro Display XDR u punoj 6K rezoluciji.

Osnovni model od 1.299 dolara također dolazi sa 256 GB prostora za skladištenje, što je više od 128 GB u prethodnim modelima. Ali nedostaje mu procesor desete generacije i započinje s 8 GB RAM-a. Nadogradnja na 16 GB RAM-a dostupna je za 100 dolara, što je manje od $ 200 koje je Apple naplatio za istu nadogradnju u prethodnim modelima.

Prošle su glasine da će se displej srušiti na nešto bliže 14 inča, nakon smanjenih okvira 16-inčnog MacBook Pro-a. Čini se da ovdje to nije slučaj. Apple kaže da ovaj 13-inčni displej može dostići 500 nita svjetline i podržati raspon boja u P3 ljestvici.

Danas je dostupan za naručivanje na Apple-ovoj web lokaciji i stići će u „odabrane Apple Store i Apple ovlaštene prodavnice kasnije ove sedmice.“ Kupci koji se bave edukacijom mogu uštediti 100 dolara na cijeni osnovnog modela.

(TheVerge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.