Donosimo vam neke odgovore.

Sada kada predstojeće USB4 specifikacije obećavaju “usvojiti Thunderbolt 3 protokol”, neki se nadaju da će to značiti kraj međunarodne noćne more USB konfuzije.
Znate, one među kojima su:

Dva različita konektora: USB-A ili USB-C
Četiri različite aktivne specifikacije: USB 2.0, USB 3.0 i USB 3.1 Generacija 1 i Generacija 2
Oskudna podrška za Thunderbolt 3, uprkos tome što koristi isti oblik kao i USB-C
Predstojeća USB 3.2 specifikacija koja prethodi USB4 i uvodi još više konfuzije kroz nespretan rebranding

Da. Upravo ta noćna mora.

Verovatno, čak i kada se USB4 u potpunosti implementira oko 2021. godine, konfuzija će se zadržati. Ne možete kriviti ni USB Implementers Forum (USB-IF) i USB Promoter Group (USB-PG), iako je to primamljivo. Organizuju grupe koje potvrđuju standarde i pomažu u sertifikaciji hardvera. Sa doslovno desetinama hiljada proizvođača koji prave USB uređaje, to je slično uzgoju mačaka. Pošto USB ulazi u sve, od USB ključeva od pet centi do servera od $ 50,000, grupa kaže da mora prepustiti proizvođačima da izaberu ono što je najbolje za proizvod.

S druge strane, prodavci ne donose uvek odluke koje imaju smisla potrošačima. Uzmite plave USB Type-A portove, koji bi trebali lako označiti tada novu 5Gbps USB SuperSpeed podršku, a ne starije crne USB 2.0 portove. Dok su mnogi proizvođači računara usvojili plavu boju kao što su „ohrabreni“ da urade, neki proizvođači su se zaglavili u crnoj boji, jer – mi se ne šalimo – izgledalo je bolje. Na kraju, dobili smo dugine USB Type-A portova koji nisu pokazivali ništa.

Pomoći ćemo vam da dešifrujete šta je USB pejzaž danas i gde je na čelu sa USB4. Počećemo sa kratkim odgovorima za ono što trebate znati, a zatim pratiti s više detalja ako želite da zaronite dublje.

Šta je specifikacija ?:

Specifikacija, kao što je specifikacija USB4, je dokument koji opisuje tehnologiju i kako je implementirati, a nešto je dogovoreno od strane grupe standarda ili trgovinske grupe. Očekuje se da će svi proizvođači proizvoda slijediti specifikacije, mada mogu izabrati da slijede samo dijelove proizvoda (ovdje počinje konfuzija).

Šta je protokol ?:

Protokol, u kontekstu USB povezivanja (i općenito umrežavanje), je pojam koji opisuje kako dva uređaja komuniciraju jedan s drugim. Protokol može opisati prirodu podataka i način na koji se šalje, kao i ono što je fizički sistem isporuke (obično kabl). Protokol se može objaviti kao kompletna specifikacija ili biti dio specifikacije. Kada u nastavku kažemo da će USB4 uključiti Thunderbolt 3 protokol, to znači da će proizvodi povezani Thunderbolt 3 moći da rade preko USB4 portova – pod pretpostavkom da prodavac implementira podršku i pretpostavlja da se koristi odgovarajući kabl. Oh, izvinite, je li to bilo zbunjujuće?

Šta je USB4 ?

To je nova specifikacija za buduću generaciju USB povezivanja (mislim 2021 i dalje). USB4 obećava da će pojednostaviti jedan tip veze (USB-C) i biti sposoban do 40Gbps brzine prienosa podataka. To je sljedeći korak nakon USB 3.2, koji dolazi uskoro.

Možda se pitate zašto se zove USB4, a ne USB 4.0. USB Promoter Group (USB-PG) ide sa tim pravopisom, barem za sada. Vjeruje se da su javnost i novinari postali previše fiksirani na tu decimalnu točku u USB 3.1 i USB 3.0, umjesto da se fokusiraju na sposobnost i svrhu specifikacije.

Šta je Thunderbolt ?:

Thunderbolt (TB) je Intelova tehnologija koja je trebala biti „jedan kabel za upravlja svima“, bilo da želite povezati vanjski disk, spojiti ekran ili napuniti pametni telefon. Razlog za to zašto ne vladaju je u tome to što Intel drži strogu kontrolu nad tehnologijom, čineći implementaciju skupom i stoga nepoželjnom za mnoge proizvođače računara.

Trenutna iteracija, Thunderbolt 3, ima brzinu prenosa podataka do 40Gbps. Kombinuje PCIe, USB i DisplayPort podatke, zajedno sa mogućnošću slanja do 100 W snage za punjenje malog uređaja, kao što je recimo, pametni telefon. Njegov konektor koristi isti oblik kao i USB-C, ali osim ako vaš USB-C port nije i Thunderbolt port, Thunderbolt uređaji neće raditi sa portom.

Da li je USB4 specifikacija ista kao i Thunderbolt 3 specifikacija?

Ne baš. USB4 pruža podršku za Thunderbolt 3, ali da li će ga određena USB4 implementacija podržavati to će biti na svakom proizvođaču.

Da li je USB protokol isti kao Thunderbolt protokol?

Trenutno, ne. USB signalizacijski protokoli su bili na svom putu od kada je USB prvi put predstavljen 1996. godine. Intel i Apple su predstavili Thunderbolt 2011. godine i on u suštini prenosi PCIe signalizaciju za većinu svojih ciljeva prenosa podataka.

U stvarnom smislu, to se svodi na to da imate pravi kabl i portove za taj posao. Ako vaš USB 3.1 Gen 2, USB 3.2 ili USB4 port podržava Thunderbolt 3, možete povezati Thunderbolt 3 uređaj s njim, pod uvjetom da kabel podržava i Thunderbolt 3. Kablovi koji podržavaju USB prenos podataka, ali ne i prenos podataka Thunderbolta neće raditi.

Koja je kratka verzija onoga što trebam znati o USB4 i Thunderbolt 3?

USB4-ov zagrljaj Thunderbolta 3 može značiti manju konfuziju oko toga što funkcioniše s kojim. Međutim, još uvijek je na proizvođačima da implementiraju specifikaciju, a moguće je da će neki Thunderbolt 3 uređaji ostati na hladnoći.

 

Na koji način će USB4 i Thunderbolt kablovi raditi (ili ne)

 

Moramo sačekati konačnu specifikaciju USB4 kako bismo znali kako će se situacija na kablu riješiti, ali evo šta mislimo da će se dogoditi.

Pasivni Thunderbolt 3 kablovi (oni bez kontrolera) su obično maksimalno 18 inča (45,72 cm) i mogu prenositi do 40Gbps. Većina će raditi i na USB prenosu signala kada je priključen na laptop ili telefon bez Thunderbolta 3. Možete da gurnete dužinu pasivnog kabla na dva metra, ali maksimalna brzina pada na 20Gbps.

Ako vam je potreban Thunderbolt 3 kabl koji se proteže duže od onog bez gubitka veće brzine, potreban vam je aktivni Thunderbolt 3 kabl (sa sopstvenim regulatorom). Aktivni kablovi Thunderbolt 3 koštaju oko tri do četiri puta više od sličnog dugačkog USB kabla, a ograničeni su na samo 480Mbps (USB 2.0) za USB prenos.

Kada se pojavi USB4, pasivni Thunderbolt 3 kabl koji je u suštini zaista visokokvalitetan USB-C SuperSpeed kabl trebao bi (kažemo „treba“ jer specifikacija nije finalizirana) pogodila SuperSpeed 10Gbps ili SuperSpeed 20Gbps brzine u USB4. Pogađaj 40Gbps? To je nepoznato.

Što se tiče onih dugih aktivnih kablova Thunderbolt 3, oni će raditi da povežu Thunderbolt 3 drajvere sa kompjuterskim Thunderbolt 3 portom, uključujući USB4 portove koji podržavaju Thunderbolt 3. Ali oni neće raditi sa drugim USB uređajima.

Još uvek zbunjeni USB-C kablovima i koliko brzo će se oni pokrenuti? Možda će ova tabela malo pomoći.

Tabela brzine prenosa podataka
Tabela brzine prenosa podataka

 

Šta će se dogoditi kada uključim USB-C kabl u novi USB4 port?

Svaka nasumična kolekcija USB-C kablova radiće do svojih nominalnih brzina u USB4 portu. SuperSpeed 10Gbps-ocijenjeni kabl će raditi najmanje 10Gbps, a možda će se pojaviti i na novoj brzini USB-a od 20Gbps.

Međutim, ako želite da koristite najnoviju i najbržu brzinu od 40 Gbps od USB4, biće vam potrebno novo kabliranje. Pažljivo proverite etikete, jer USB-C kablovi pokreću skalu od najbržih „full-featured“ do jeftinih USB 2.0 brzina.

Zašto se izlazi sa USB4 odmah nakon USB3.2 ?!

Poznavaoci su kolektivno udarali čelo kada je USB4 naizgled bio objavljen na vrhu USB 3.2. Zbunjenost leži u onome što se najavljuje. USB 3.2 specifikacija je objavljena u julu 2017. godine, a specifikacija objavljena u septembru 2017. Od tada, proizvođači su radili na implementaciji specifikacija u stvarnim proizvodima. Najnovija najava USB-IF-a obećala je da će prvi hardver koji koristi USB 3.2 specifikacije, odnosno SuperSpeed USB 20Gbps, biti u prodaji ove godine.

Novosti o usluzi USB4 su upravo one, radimo na specifikacijama. Čak i ako USB4 specifikacija bude objavljena ovog ljeta, verovatno nećemo vidjeti stvarni hardver barem do 2021.

 

Da li će USB4 biti dostupan za USB-A portove?

Tehnički, USB4 je namijenjen samo za USB-C portove. USB je uvek bio u vezi sa poštovanjem nasleđa (legacy), tako da ćete moći da priključite periferni uređaj zasnovan na USB4 u USB-A portu koristeći dongle. Neće raditi na USB4 brzinama, ali bi trebalo da funkcioniše na brzini tog porta na koji je priključen.

Da li USB4 označava kraj Thunderbolta 3?

Budućnost Thunderbolta je pomalo mutna. USB4-ova integracija specifikacije sugeriše redundantnost. Međutim, USB-IF i USB-PG ne bi komentarisali, a Intelovi zvaničnici ostali su zagonetni u pogledu budućnosti Thunderbolta.

Najznačajniji trag može biti ko zadržava kontrolu. Kada je Intel pomogao u kreiranju USB, PCI, SATA, PCIe i NVMe, odustao je od kontrole tehnologija različitim komitetima trećih strana. Iako je Intel otvorio Thunderbolt 3 široj upotrebi, kompanija još uvijek ima kontrolu nad njim. Intel takođe nastavlja da integriše TB direktno u svoje procesore. To nam ukazuje, barem, da će Intel nastaviti da ga razvija.

Još uvijek ste zbunjeni oko USB-a. Želite tabelu da vidite kompletne brzine prenosa podataka?

USB brzine prenosa
USB brzine prenosa

Naravno. Iako, da budemo iskreni, višestruke specifikacije i mijenjanje naziva mogu isto tako učiniti da se osjećate još više zbunjeni. Šef USB-PG-a Brad Saunders rekao je da potrošači ne brinu o protokolu, sve dok radi. To je san, ako nije stvarnost.

Izvor: pcworld.com