Došao je dugo očekivani trenutak – MacBook Air je sada dostupan u željno očekivanoj veličini od 15 inča. Da budemo precizni, može se pohvaliti Retina ekranom od 15,3 inča sa nevjerovatnih 500 nita svjetline i mogućnošću prikaza 1 milijarde boja, kako je ponosno najavio Apple.

Okvir koji okružuje ekran je tankih 5 mm, a laptop ima urez u koji se nalazi kamera od 1080p, što osigurava visokokvalitetne video pozive i jasno bilježi trenutke.

Sa debljinom od samo 11,5 mm i težinom od samo 1,496 kg, 15-inčni MacBook Air je impresivno tanak i lagan. Apple nudi ovaj novi model u četiri elegantne boje: ponoć, zvijezda, svemirsko siva i srebrna.

MacBook Air 15"

Ispod haube

 

Ispod elegantnog eksterijera, 15-inčni MacBook Air pokreće napredni M2 čip, sličan njegovom 13-inčnom kolegi. Ovaj čip uključuje 8-jezgarni CPU (koji se sastoji od 4 jezgra performansi i 4 efikasna jezgra), 10-jezgreni GPU i 16-jezgarni Neural Engine. Laptop je u opremljen sa 8 GB objedinjene memorije (osnovna konfiguracija), ali se može prilagoditi tako da uključuje do 24 GB, zadovoljavajući različite zahtjeve korisnika.

Jedna zamjerka možda, startni paket uključuje svega 256 GB prostora za skladište, što je izuzetno malo. Danas viđamo telefone za većim skladišnim prostorom. Međutim to se da ispraviti, opcija za proširenje prostora postoji i to do 2TB što već zvuči bolje. Naravno, ove dodatne nadogradnje ćete morati platiti ekstra.

 

Baterija i ostalo:

 

Zahvaljujući M2 čipu, 15-inčni Air pruža izuzetno dugo trajanje baterije, sposobno da izdrži do 18 sati sa jednim punjenjem – impresivan podvig za one kojima je potreban laptop da bi bili u toku sa životnim stilom u pokretu. Sve konfiguracije 15-inčnog MacBook Air M2 dolaze sa Appleovim 35W Dual Port adapterom, što znači da možete istovremeno puniti svoj MacBook i drugi uređaj. Poređenja radi, ovaj punjač je bio ponuđen samo za 13-inčne MacBook Air modele sa višim specifikacijama.

Na tipičan Apple način, kompanija je dala neka integrisana poređenja performansi. Za novi 15-inčni MacBook Air se kaže da je 12 puta brži od „najbržeg MacBook Air-a zasnovanog na Intelu“ i dvostruko brži od „najprodavanijeg 15-inčnog PC laptopa sa Core i7 procesorom“, pružajući korisnicima osjećaj izuzetne snage sadržane u ovom uređaju.

Što se tiče povezivanja, MacBook Air od 15 inča uključuje dva USB-C Thunderbolt porta, MagSafe priključak za punjenje i 3,5 mm priključak za slušalice, osiguravajući širok raspon opcija za povezivanje dodatne opreme i perifernih uređaja. Laptop ima tri mikrofona i šest zvučnika, što garantuje odličan kvalitet zvuka za pozive, korišćenje medija i kreativne poduhvate.

Novi 15-inčni MacBook Air dolazi četiri elegantne kolor varijante: ponoć (midnight), zvijezdana svjetlost (starlight), svemirsko siva (space gray) i srebrna (silver)
Novi 15-inčni MacBook Air dolazi četiri elegantne kolor varijante: ponoć (midnight), zvijezdana svjetlost (starlight), svemirsko siva (space gray) i srebrna (silver)

Specifikacije za 15-inčni MacBook Air ukratko:

 

MacBook Air 15-inch
Cijena$1,299 (SAD), 1600 evra (EU)
Ekran15.3-inch Liquid Retina
ČipsetApple M2 (8-core CPU/10-core GPU)
RAM8GB do 24GB
Skladište256GB do 2TB
Kamera1080p
Baterija18 sati (prema Apple-u)
Težina~1,5 kg

 

 

Cijena i dostupnost za 15-inčni MacBook Air

 

Uzbudljivo, 15-inčni Air dostupan je za narudžbu danas, počevši od 1.299 dolara (1.199 dolara za obrazovne korisnike), a isporuke bi trebalo da počnu sljedeće sedmice. Ovo je cijena za SAD, u Evropi će koštati nekih 1600 evra. Apple entuzijasti i profesionalci sada mogu iskusiti izvanredne performanse, zadivljujući ekran i elegantan dizajn MacBook Air-a u ovom dugo očekivanom obliku od 15 inča.

Više detalja možete pronaći na zvaničnoj stranici Apple-a putem ovog linka.

(ITmixer)