Na virtuelnoj konferenciji Apple je predstavio četiri nova modela iPhone-a – iPhone 12 i 12 mini te iPhone Pro i Pro Max, sa dijagonalama ekrana od 5,4 pa do čak 6,7 inča i cijenama od 699 do hiljadu i više dolara

 

Iako živimo u vrijeme pandemije i globalne ekonomske krize, nakon predstavljanja četiri nova modela iPhone-a, u Apple-u će s velikim optimizmom da očekuju početak prodaje svojih telefona. Dok su na početku predstavljali samo jedan model iPhone-a, sada je taj broj narastao na čak četiri modela (uz postojeći iPhone SE) – iPhone 12 i 12 mini te iPhone Pro i Pro Max.

Ono što je zajedničko svim modelima jest da imaju najnoviji Apple-ov hardver (čipset A14 Bionic), OLED ekrane te podršku za 5G. Poseban naglasak iz kompanije Apple su stavili na 5G, velike brzine i malu latenciju koju omogućava nova generacija mobilne mreže.
Zanimljivo je što dolaze s posebnim „smart data“ modom, koji radi uštede baterije, kombinuje korišćenje 4G-a i 5G-a koji se upotrebljava samo onda kada to aplikacije zahtjevaju.

 

iPhone 12 i iPhone 12 mini

 

Prvi predstavljeni telefon je osnovni iPhone 12 5G. Dizajnom se Apple malo vratio u prošlost i uređaj detaljima neodoljivo podsjeća na stare dobre iPhone 4 i 5, kao i nove modele iPada, jer su aluminijski rubovi opet ravniji i puno jednostavniji. Zadržani su brojni elementi s iPhonea 11 i mora se priznati da je izgled doista pogođen.

iPhone 12 ima OLED Super Retina XDR ekran sa dijagonalom od 6,1 inča (baš kao i iPhone 11), ali je uređaj 11 posto tanji od prethodnika i 16 posto lakši. Notorni “notch”, urez na vrhu ekrana koji sadrži tehnologiju za prepoznavanje lica i selfi kameru, tek je mrvicu manji od prethodnih modela, ali je i dalje tu.

Dolazi u pet boja – bijela, crna, crvena, zelena i plava. Apple tvrdi da je rigidnost telefona značajno poboljšana i da je 4 puta otporniji na padove.

iPhone 12 ima dvostruku kameru. Glavnu sa senzorom od 12 megapiksela i blendom od f/1.6 i ultraširoku, takođe sa senzorom od 12 MP. Obećane su puno bolje performanse pri slabijem osvjetljenju zahvaljujući sedmorostrukom postavkom leće. Noćni način snimanja rada (night mode) sada će se moći koristiti na svim kamerama na telefonu, uključujući i prednju, selfi kameru. Novost je i opcija Night Mode Time Lapse.

Dosta zanimljivo rješenje je novi sistem MagSafe, koji poboljšava bežično punjenje. Na poleđini telefona su magnetne zavojnice koje omogućuju bolje prijanjanje, ne samo na bežične punjače, nego i na nebrojene druge dodatke kao što su zaštitne kutije, novčanici, stalci … Bežično je punjenje omogućeno do brzine od 15W.

Početna cijena iPhone-a 12 je 799 dolara. Pod uslovom da već otprije imate adapter za punjenje, ako nemate, uračunajte i to u cijenu.

iPhone mini (prvi puta da je Apple upotrijebio mini u imenu svojih telefona) dolazi s ekranom dijagonale 5,4 inča. Dostupan je u modelima sa 64, 128 i 256 GB prostora za skladištenje. U odnosu na iPhone 8 koji ima ekran dijagonale 4,7 inča, 12 mini ima veći ekran, ali je 11 posto tanji, 15 posto manji i 16 posto lakši.

Kao i iPhone 12 5G, otporan je na vodu i prašinu po standardu IP68, ima Super Retina XDR ekran te identične kamere.

Razlika između minija i običnog iPhonea 12 jest u veličini ekrana (model 12 ima 6,1-inčni ekran). Razlika je i u cijeni jer je dvanaestica sto dolara skuplja, pa mini košta 699 dolara.

 

iPhone 12 Pro i iPhone Pro Max

 

Prikazane su, naravno, i nabudženije verzije, iPhone 12 Pro te iPhone 12 Pro Max. Za razliku od standardnog modela koji koristi aluminijum, Pro ima čelični obrub i keramički zaštitni sloj, dolazi u crnoj, bijeloj, plavoj i zlatnoj boji.

Ekran modela 12 Pro je povećan na 5,8 inča, a iPhone-a 12 Pro Max na 6,7 inča. Uređaji su fizički ostali u skoro istim dimenzijama kao lanjski modeli zahvaljujući pomalo umanjenim bridovima oko ekrana.

Super Retina XDR ekrani imaju deklarisanu maksimalnu svjetlinu od čak 1200 nita i rezoluciju od 458 piksela po inču. Malo je reći da je razočaravajuće što Apple nije uveo bržu frekvenciju osvježavanja ekrana. Na primjer od 120 herca koji donose puno ugodniji rad i prikaz slike, a što Android konkurenti već mjesecima imaju sasvim rutinski, i po upola nižim cijenama.

iPhone 12 Pro bit će dostupan u verzijama sa 128, 256 i 512GB memorije. Njegova početna cijena iznosiće 999 dolara dok će kod iPhone 12 Pro Max cijena ići od 1099 dolara pa nadalje.

I 12 Pro i 12 Max su pogonjeni preko sistemskog čipseta A14 Bionic. 12 Pro ima trostruku kameru, uključujući i telefoto s optičkim zumom od 4X, dok 12 Pro Max ima zum od 5X. Širokougaona kamera ima 47 posto veći senzor u odnosu na prethodnika. Uređaji mogu snimati u formatu Apple Pro Raw i navodno postižu 87 posto bolje performanse pri slabijem osvjetljenju. Dosta pažnje posvećeno je karakteristici Deep Fusion.

Što se tiče videa, uvedena su brojna unapređenja, kao što je snimanje u Dolby Visionu HDR te 10-bitnom HDR standardu, što je prvi telefon s tom mogućnošću.

Takođe, modeli Pro imaju i LiDAR koji se nalazi pored kamera i mjeri koliko dugo treba svjetlu da dođe do objekta i nazad tako da “iPhone razumije svijet oko sebe”, omogućuje skeniranje prostora i korišćenje AR objekata. Koristi se i za autofokus, može brže da identifikuje objekte i do 6 puta skrati vrijeme fokusa, a koristi se i za snimanje fotografija i videa.

iPhone 12 i iPhone 12 Pro moći će se naručiti već ovog petka, a u prodaju dolaze 23. oktobra, dok će iPhone 12 Mini te 12 Pro Max u prodaji biti od 13. novembra.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.