Facebook neće dozvoliti oglase koji ljude odvraćaju od vakcinacije i s novom politikom kuće počinje sljedeće sedmice

 

Facebook će da zabrani oglase koji ljude odvraćaju od vakcinacije, saopštila je u utorak ta društvena mreža i najavila je novu informativnu kampanju o vakcinaciji protiv gripe.

Kompanija je, međutim, pojasnila da će oglasi za zakon ili protiv vladinih politika o vakcinama, uključujući i vakcinu protiv covida-19, i dalje biti dozvoljeno.

Prema pravilima te kompanije, oglasi s netačnim informacijama o vakcini su zabranjeni. Međutim, oglasi u kojima se izražava protivljenje vakcinama su bili dozvoljeni ukoliko ne sadrže lažne tvrdnje.

Ovo ljeto je zvaničnik Facebook-a za javnu politiku Jason Hirsch rekao da kompanija vjeruje da korisnici smiju izražavati svoje lično mišljenje. Naglasio je da bi agresivnija cenzura mogla ljude koji su prema vakcini „podozrivi“ na kraju gurnuti u tabor onih koji se izrazito protive vakcinacije.

Facebook s novom politikom kuće počinje sljedeće sedmice. Ta je kompanija pod velikim pritiskom političara i zdravstvenih vlasti da, u trenutku kada se razvija više vakcina protiv covida-19, zabrani svaki sadržaj u kojem se izražava protivljenje vakcinaciji.

U intervjuu za Guardian sredinom septembra izvršni direktor Mark Zuckerberg izričito je kazao da neće ukloniti objave protivnika vakcinaciji uprkos tome što se vodeći svjetski stručnjaci za virologiju nadaju da će vakcina za COVID-19 biti dostupna građanima do kraja ove ili početkom sljedeće godine.

Ako neko u svojoj objavi tvrdi da je neka vakcina štetna i da su zabrinuti zbog toga, iz moje perspektive jako je teško reći da se to ne smije izraziti. Naši sistemi ne funkcionišu na taj način, zaključio je tada Zuckerberg.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.