Vivo se ne plaši preuzimanja velikih rizika uvođenjem nikad prije viđenih karakteristika u telefone, od prvih deseterojezgrenih telefona do prvih pop-up / iskačućih kamera do telefona koji su potpuno od stakla. Doduše, prvi je svijetu predstavio motoriziranu pop-up kameru, a sada ide na korak dalje s iskačućom kamerom koju zapravo možete ukloniti i koristiti poput daljinske kamere kojom možete upravljati telefonom.

IFEA koncept korisnicima omogućava da odvoje selfi kameru od telefona, nakon što je ona u potpunosti izdignuta. Prema navodima kompanije Vivo, odvojiva pop-up kamera se može koristiti bežično, a čak se može prikačiti na druge objekte kako bi se ponudilo jedinstveno iskustvo tokom fotografisanja. Kameru je moguće pozicionirati na načine na koje to nikada ne bi bilo moguće ukoliko bi bila prikačena za telefon.

Ono što ideju čini prilično jedinstvenom i istovremeno čudnom je da kamera nastavlja raditi čak i kad je odvojena, što implicira da postoje krugovi i baterija koja je samostalno napaja i neka vrsta daljinske konekcije – Bluetooth najvjerovatnije. Zatim se kamera može postaviti na neku površinu kako bi se snimio snimak iz težeg ugla ili selfie koji ima više prostora za više od jedne ili dvije osobe.

Koncept IFEA, međutim, nadilazi samo daljinsku kameru. Odvojivi komad, na primjer, može se magnetno pričvrstiti na kopču koja se zatim može navući na ogrlicu ili košulju za pse da uhvati video feed uživo. Očito postoji i sigurnosna funkcija koja će, poput Samsungove S Pen, upozoriti korisnika ako se telefon i modul kamere predaleko odvoje.

Koncept je veoma zanimljiv i dobio je poznatu Red Dot Design nagradu. Međutim, to je i dalje samo koncept i nije poznato da li će Vivo započeti sa masovnom proizvodnjom telefona sa odvojivom pop-up kamerom.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.