Na događaju“Let Loose“, Apple je detaljno opisao svoj novi M4 čip s fokusom na unaprijeđene mogućnosti vještačke inteligencije i mašinskog učenja.

Apple je na svom „Let Loose“ događaju predstavio novi M4 čip, baziran na TSMC 3 nm proizvodnom procesu druge generacije. Čip se sastoji od četiri jezgra visokih performansi, šest energetski efikasnih jezgara i desetojezgarnog GPU-a.

Tvrdi se da je M4 CPU 50% brži od M2, dok je GPU četiri puta moćniji. Brzina memorije je poboljšana na 120 GB/s, a podržava dinamičko keširanje, hardverski ubrzani Ray tracing i Mash shading tehnologije za iPad liniju.

Apple ističe da M4 održava vodeću energetsku efikasnost, pružajući iste performanse kao M2, ali s manjom potrošnjom energije.

M4 takođe ima unaprijeđeni 16-jezgarni neuronski dio koji može isporučiti do 38 biliona operacija u sekundi, 60 puta brže od prvog NPU-a kompanije u A11 Bionic čipu. Podržava zadatke poput „Live Captions“ u realnom vremenu i izolaciju subjekta u Final Cut Pro funkcijama.

Druge sposobnosti M4 uključuju AV1 hardversko ubrzanje i smanjene memorijske zahtjeve za AI zaključivanje. Čip će prvo biti dostupan na novim iPad Pro modelima dužine dijagonale 11 i 13 inča, koji će biti dostupni za naručivanje kasnije danas prije zvaničnog početka prodaje 15. maja.