Substack pokušava da privuče TikTok influensere na svoju platformu

 

Platforma za newsletter-e Substack pojačava svoje video ambicije i pokušava da namami TikTok influensere na svoju uslugu. Kompanija je najavila novi „studio za kreatore“ koji će grupi kreatora ponuditi besplatnu promociju i druge usluge ako „pretvore svoje TikTok kanale u Substack emisije i zajednice“.

Nije sasvim jasno kako Substack namjerava da stvori bolje okruženje za kreatore od postojećeg, a za sada namjeravaju da „regrutuju“ desetak TikTok influensera, koji će dobiti PR usluge i pomoć pri kreiranju sadržaja.

Oni koji budu u ovom programu, kaže Substack, i dalje će moći da objavljuju na drugim društvenim mrežama, ali bi ovo trebalo da bude njihov prvi izbor i „mjesto za premijum sadržaj“.

Od kreatora se očekuje da komuniciraju sa pretplatnicima na Substack Chat-u. Substack je već neko vrijeme „gurao“ video funkcije, ali ova najava je najjasniji znak do sada da želi da proširi svoju uslugu na kreatore koji se obično nalaze na tradicionalnim platformama društvenih medija, a ne na pisce koji se takođe mogu baviti videom.

Tajming takođe dolazi samo nekoliko nedjelja nakon što je zakon koji bi mogao da zabrani TikTok u Sjedinjenim Državama postao zakon, iako Substack tvrdi da njegovi planovi nisu povezani sa tom mjerom.

Substack vjerovatno neće biti posljednji koji će pokušati da iskoristi neizvjesnu budućnost TikToka u Sjedinjenim Državama. I dok su YouTube i Instagram možda bolje pozicionirani da iskoriste TikTok zvijezde, Substack bi mogao da stvori prostor za kreatore koji žele da ponude sadržaj sa plaćenim zidom.

(Engadget)