Otkriće oceana ispod Zemljine kore izaziva veliko interesovanje i postavlja nova pitanja o strukturi i istoriji naše planete. Ovaj golemi okean, otkriven 2014. godine, nalazi se na dubini između 410 i 660 kilometara ispod površine Zemlje, duboko u Zemljinom plaštu. Poznat kao „ringwoodite“, ovaj plavi kamen sadrži skrivene rezerve vode, što je pomoglo u rasvjetljavanju porijekla vode na Zemlji.

Stiv Jakobsen, geofizičar koji je bio uključen u ovo otkriće, ističe da je ringwoodite poput spužve koja upija vodu, zahvaljujući svojoj posebnoj kristalnoj strukturi koja privlači vodonik i zadržava vodu. Korištenjem 2.000 seizmometara i analiziranjem valova generisanih tokom zemljotresa, Jakobsen i njegov tim uspjeli su identifikovali prisustvo vode unutar ringwoodita.

Ovo otkriće podržava teoriju da su okeani na Zemlji potekli iz unutrašnjosti planete, a ne kao rezultat udara kometa. Dokazi ukazuju na to da ringwoodite, pod određenim uslovima dubokog plašta, može sadržavati značajne količine vode. Naučnici su otkrili da je okean ispod površine Zemlje zapravo najveći našeg planeta i koji je tri puta veći od svih površinskih mora zajedno.

Ovo otkriće postavlja nova pitanja o formiranju okeana i ciklusu vode na Zemlji. Jakobsen i njegov tim nastavljaju istraživanja kako bi otkrili obuhvat ovog okeana i njegov uticaj na planetarni sistem. Ova izuzetna otkrića ne samo da proširuju naše razumijevanje Zemljine strukture, već i pružaju nove uvide u kompleksnu istoriju naše planete.