Film je izvanredna priča o Ejmi Vajnhaus, od početka karijere o revolucionarnog studijskog albuma „Back to Black“

 

Film legendarne britanske pjevačice Ejmi Vajnhaus „Back to Black“, koji je naslov dobio po njenom istoimenom studijskom albumu od danas u bh. bioskopima.

Svojim jedinstvenim i neponovljivim muzičko-vizuelnim izrazom, Ejmi Vajnhaus je pokorila svijet i ostavila neizbrisiv trag prije svega u muzici, pomjerajući granice savremene kulture.

Jedna od najuticajnijih i najuspešnijih muzičara, Ejmi je bila poznata po svom karakterističnom glasu i upečatljivom stilu koji karakteriše velika crna kosa i krilati ajlajner. Džez, soul i bluz, sve je pristajalo ovoj svestranoj umetnici koju je proslavio album „Frank“ iz 2003. godine.

Svojim studijskim albumom iz 2006. godine „Back to Black“ pokazala je da publika širom svijeta prepoznaje kada umjetnik živi za ono što stvara, a upravo te emocije osjetiće se i sa velikog platna.

Ejmi je za taj album osvojila pet Gremi nagrada. Time je postala prva Britanka u istoriji koja je iste noći osvojila pet Gremija. Ali, kao i mnoge poznate ličnosti tog doba, bila je izložena i medijskoj zloupotrebi. Poznato je i da se borila sa alkoholizmom i drogom, a 2011. godine svijet je šokirala vijest o njenoj preranoj smrti u 27. godini od slučajnog trovanja alkoholom. Kada je objavljen trejler za „Back to Black“, fanovi kantautora bili su zgroženi.

 

O filmu

 

Film je izvanredna priča o Ejmi Vajnhaus, od početka karijere o revolucionarnog studijskog albuma „Back to Black“. Ispričan iz njene perspektive i inspirisan duboko ličnim tekstovima koje je pisala, ovaj film je izuzetan portret žene koja stoji iza jednog fenomena i burne veze koja je centar jednog od najlegendarnijih muzičkih albuma svih vremena.

„Back to Black“ prikazuje lični i muzički život Ejmi Vajnhaus kroz putovanje od adolescencije do odraslog doba i stvaranje njenog albuma „Back to Black“, hvaljenog kritikom. U trejleru za film se navodi da biografski film prikazuje živopisne ulice Kamdena u Londonu, gde je Ejmi živela, a kroz njen život i rad film će proslaviti njenu umjetnost, britak humor i prodornu iskrenost kojom je zračila. „Back to Black“ je svojevrsni omaž pjevačici koja nam nedostaje.

Film je režirao Sem Tejlor-Džonson, koji iza sebe ima još jedno biografsko ostvarenje. Naime, 2009. godine režirala je uspješan biografski film o Džonu Lenonu, „Nowhere Boy“. Bila je i privatno bliska sa Ejmi, što joj je donijelo veliku prednost u finalnom izboru.

Prve reakcije kritičara koji su film vidjeli na premijeri su podijeljene. Neki hvale režiju, a posebno glavnu glumicu, dok su neki kritičari žestoko kritikovali film kao posebno loš rad koji Ejmi ne prikazuje kao dobru osobu ili briljantnog muzičara kakav je bila.

Pored Marise Abele, u filmu glumi i Džek O’Konel kao njen suprug Blejk Filder-Sivil. Njenu baku igra Lesli Menvil, a njenog oca Edi Marsan.

Od četvrtka, 9. maja film „Back to Black“ je na redovnom repertoaru svih bioskopima.

Trejler filma možete pogledati ovdje: