YouTube je proširio svoje akcije protiv upotrebe softvera za blokiranje reklama na mobilnim platformama, što bi moglo stvoriti poteškoće za korisnike koji žele neometano gledati video sadržaje.

Kompanija je u saopštenju objavljenom u ponedjeljak najavila da bi korisnici koji pristupaju YouTube-u putem aplikacija za blokiranje reklama trećih strana mogli naići na probleme pri reprodukciji videa ili će vidjeti poruku o grešci koja ukazuje da „sadržaj nije dostupan preko ove aplikacije“.

Prošle godine, YouTube je pokrenuo globalnu inicijativu pozivajući korisnike da dozvole prikazivanje reklama ili da pređu na YouTube Premium, verziju bez oglasa. Takođe je počeo onemogućavati reprodukciju videa korisnicima koji koriste ekstenzije za blokiranje oglasa.

Sada YouTube ističe da njihova pravila ne dozvoljavaju „aplikacijama trećih strana da isključuju oglase jer to sprečava nagrađivanje kreatora za njihov sadržaj“. Ova mjera posebno cilja blokatore reklama za mobilne telefone poput AdGuarda, koji omogućava gledanje YouTube videa bez prekida unutar svoje aplikacije.

YouTube naglašava da „dozvoljava korišćenje API usluge aplikacijama trećih strana samo kada se poštuju uslovi korišćenja API servisa. Kada otkrijemo aplikaciju koja krši ove uslove, preduzećemo odgovarajuće mjere da zaštitimo našu platformu, kreatore i gledaoce.“

Kao alternativu, YouTube ponovo predlaže pretplatu na YouTube Premium, verziju bez oglasa, što ukazuje da YouTube neće skoro odustati od svoje borbe protiv ad blokera.