Apple će imati punjač od 35 W na koji će se istovremeno moći spojiti iPhone i još neki drugi uređaj poput slušalica, pametnog sata ili drugog smartfona, tvrde insajderi

 

Apple punjač za smartfon nikad nije bio nešto spektakularan. Naročito ako ste se oslanjali na onaj koji dolazi u kutiji. Međutim, to bi uskoro moglo da se promijeni. Prema izvještaju 9to5Maca Apple priprema dvostruki adapter za struju koji će imati dva USB-C ulaza.

Informacije o punjaču došle su u sklopu slučajno objavljenog dokumenta za podršku koji spominje karakteristike novog dodatka. Iako ovo znači da niko ne zna kako ta stvar izgleda, vrlo je izvjesno da se radi o brzom punjaču.

Punjač koristi tehnologiju GaN odnosno Galijev Nitrid što mu pruža da se manje (sporije) zagrijeva nego li je to slučaj s aktuelnim punjačima koji dolaze uz iPhone pametne telefone.

Apple nije ni napisao koji uređaji rade s novim adapterom, ali pretpostavlja se da su u igri novi iPhone 13 Pro Max (koji podržava brzo punjenje do 27 W) i nosivi uređaji poput Apple Watcha i AirPodsa.

Punjači sa više ulaza su uobičajen prizor u katalozima vanjskih proizvođača, ali ako želite Apple-ovu službenu soluciju, ovo nije loše rješenje.

Engadget takođe nije siguran kad će Apple izdati ovaj dodatak. Na kraju takav proizvod ne susrećemo na događajima poput WWDC-a, a to znači da je debi novog punjača vjerojatno zakazan za drugi dio 2022. godine.

Kada bi se ovaj 35W punjač mogao naći u prodaji nije nam poznato ali  vjerovatno to neće biti tako skoro. Još jednom recimo da se pripadajući kabl ne nalazi u pakovanju već je isti potrebno dodatno kupiti (Apple računa da imate kabl od prethodno kupljenog Apple uređaja).

Iako znamo da cijena punjača sa dva USB-C ulaza (kada jednom bude na tržištu) neće biti nimalo pristupačna, odnosno biće potrebno izdvojiti dosta novca za kupovinu Dual USB Type-C 35W punjača.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.