Dva mladića koja studiraju u Oregonu osmislila su nevjerovaran način da se okoriste i to na račun ni manje, ni više nego „Apple-a“.

Naime, oni su kompaniji načinili štetu procijenjenu na skoro milion dolara tako što su predavali lažne ajfon telefone pod tvrdnjom da „ne rade kako treba“ zbog čega bi im stigli novi, originalni, mobilni uređaji.

Jangjang Zu i Kuan Jiang naručivali su od svog sunarodnika i saučesnika hiljade lažnih ajfonova iz Kine da bi ih potom nosili u „Apple“ prodavnice i podneli reklamaciju neretko tvrdeći da uopšte ne mogu da ih upale.

Lažni ajfon uređaji sada se prave na toliko ubedljiv način da čak i inženjeri „Epla“ veruju da su autentični. Upravo na taj način je od 3.069 zahtjeva za popravku koje je Zu podnio između aprila 2017. i marta naredne godine, prema istrazi, „Apple“ „regulisao“ 1.493 i to čini finansijski trošak od 895.800 dolara. Neostvarene reklamacije su vraćene studentima jer su zaposleni u Eplu vjerovali da je na njima izvršen neki vid „manipulacije“ čime je poništena garancija. Ipak, nijedan telefon nije prepoznat kao kopija.

Prema tužiocima, Zu i Jiang bi prave ajfon uređaje slali u Kinu da bi tamo bili prodati. Jiangova majka je takođe navedena kao saučesnik jer se veruje da je ona novac od zarade prebacivala na sinovljev račun u banci u SAD.

Goranična policija otkrila prevaru

Prema potvrdi američkog agenta za bezbednost Tomasa Dafija koju su tužioci takođe predali sudu, prevara je otkrivena nakon što je granična policija zaplijenila 95 lažnih telefona koji su trebali da budu isporučeni studentima. U martu 2018. pretresom Jiangove kuće otkriveno je više od 300 falsifikovanih uređaja, kao i inkriminišuća papirologija. Dafi je rekao i da mu je Jiang u decembru 2017. priznao i objasnio celu operaciju. Tom prilikom on je navodno ispričao da je poslao hiljade telefona „Apple-u“ i da mu je njegov saučesnik iz Kine isplatio profit preko majke. Ipak, tom prilikom nije priznao i da su uređaji koje je slao bili kopije.

Jiang je optužen za trgovinu falsifikovanom robom i prevaru, a Zu da je navodio lažne informacije na izvoznoj dokumentaciji.

Jiangov advokat je potvrdio „Gardijanu“ da se njegov klijent izjasnio da nije kriv, ali i da ne može više da komentariše slučaj. Zuov advokat nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, ali je rekao da Zu „nije znao za bilo kakvo navodno falsifikovanje“ i da vjeruje da će „biti oslobođen“.

Izvor: Guardian / Blic