Neposredno uoči jučerašnjeg uvodnog izlaganja izvršnog direktora Renea Haasa na Computex-u u Tajpeju, Arm je lansirao dva nova proizvoda dizajnirana da povećaju performanse pametnog telefona. Prvi je Arm Cortex-X4, njegova četvrta generacija Cortex-X jezgra. Arm je rekao da je Cortex-X4 najbrži CPU koji je napravljen do sada i da će donijeti 15% više performansi od svog prethodnika, Cortex X-3, s fokusom na omogućavanje vještačke inteligencije i aplikacija zasnovanih na mašinskom učenju.

Drugi novi proizvod je Arm Immortalis-G720, koji je baziran na svojoj petoj generaciji GPU arhitekture. Njegov prethodnik, Immortalis-G715 GPU, trenutno je unutar vodećih uređaja OPPO i vivo kroz partnerstvo sa MediaTek-om. Arm-ova peta generacija GPU arhitektura kreirana je imajući na umu igre visoke geometrije i 3D aplikacije u realnom vremenu, kako bi se replicirao osjećaj igranja konzole na mobilnim uređajima.

 

Potrošnja energije manja za 40% od prethodnika

 

Arm je rekao da mikroarhitektura Cortex-X4 troši 40% manje energije od Cortex-X3 na istom procesu, povećavajući odziv i vrijeme pokretanja aplikacije.

Arm je također najavio novu platformu nazvanu za mobilno računarstvo pod nazivom Arm Total Compute Solutions 2023 (TCS23), koja će uključivati IP kao što je Immortalis GPU, Armv9 CPU i softverska poboljšanja. Sa svojim paketima IP-a, serija Total Complete Solutions kompanije kreirana je za dizajnere sistema na čipu (SoC) koji grade sopstvene računarske podsisteme. TCS23 je namijenjen premium modelima pametnih telefona i izgrađen je na novoj Armv9.2 arhitekturi Arma. Njegovi GPU-ovi su bazirani na arhitekturi pete generacije, uključujući novoizvedene Immortalis-G720, Mali-G720 i Mali-G620. Računarski klaster Armv9.2 uključuje nove procesore Cortex-4, Cortex-A720 i Cortex-A520 i DSU-120, najnoviju Armovu zajedničku jedinicu DynamiQ.

U svom izlaganju, Haas je rekao da je Arm tradicionalno bio dobavljač IP-a, ali je onda počeo da vidi koliko je vremena bilo potrebno da se IP integriše sa drugim IP-om. Da bi pomogao SoC dizajnerima, počeo je da gradi CPU, memorijske sisteme i računske blokove pre nego što ih integriše, konfiguriše i validira kako bi isporučio potpuni sistem.

Arm nastavlja svoje partnerstvo sa TSMC-om tako što „prebacuje Cortex-X4 na TSMC N3E proces“, koji naziva prvim u industriji.

U vlasništvu SoftBank Group Corp, Arm je prošlog mjeseca objavio da je prijavio u SAD ono što će biti najveća ovogodišnja inicijalna javna ponuda. Planira prikupiti između 8 i 10 milijardi dolara putem IPO-a na Nasdaq-u.

Armova odluka da debituje na dionicama dolazi nakon što su američke IPO-e, isključujući SPAC-ove, pale za oko 22% na samo 2,35 milijardi dolara od početka godine do danas, izvještava CNN.

(TechCrunch)