Intelovi procesori 14. generacije, kodnog naziva Meteor Lake, trebalo bi da uvedu fokus na AI i energetsku efikasnost. Na događaju Computex 2023, Intel je otkrio detalje o svojim nadolazećim Intel Core procesorima.

Sa prethodnim izdanjima kao što su Alder Lake i Raptor Lake prvenstveno usmjerena na performanse, Meteor Lake pomjera fokus na efikasnost i uvodi namjensku jedinicu za vještačku inteligenciju (AI). Intel vidi integraciju određene jedinice za obradu vještačke inteligencije inteligencije ne samo kao dodatak, već i kao zahtjev . Sve je veća potreba za zadacima kao što su zamućenje video pozadine, suzbijanje šuma mikrofona i generisanje slika iz komandnih linija. Ove funkcije zahtijevaju značajnu računarsku snagu, opterećujući i procesore i grafičke čipove.

Vision Processing Unit (VPU) je namenski napravljen za AI funkcije, pružajući efikasnije rješenje. Na primjer, procesor baziran na Meteor Lake-u može izvršiti zamućenje pozadine dvostruko brže od svog prethodnika, dok smanjuje potrošnju energije za pet puta. Ovo ne samo da smanjuje opterećenje GPU-a i CPU-a, već i optimizuje modele koji primjenjuju ove efekte.

 

Omogućava AI aplikacijama da rade lokalno

 

Intelov heterogeni model omogućava AI aplikacijama da rade direktno na računaru korisnika. Ovaj pristup je efikasan jer specifične karakteristike imaju koristi od lokalnog izvršenja u smislu potrošnje energije i kašnjenja. Također se bavi pitanjima privatnosti, osiguravajući da podaci ostanu sigurni i da nisu izloženi trećim stranama. Štoviše, lokalna AI obrada uklanja ovisnost o uslugama trećih strana za povezivanje i dostupnost.

Intel takođe podržava otvorene standarde za razvoj veštačke inteligencije, sarađujući sa zajednicom otvorenog koda u različitim aplikacijama. Intel je podijelio kod za implementaciju efekata poput razdvajanja audio kanala unutar staze u Audacity-ju i generatora slike u Gimpu koji pokreće Stable Diffusion i ubrzava VPU.

U primjeru stabilne difuzije, VPU radi sinergijski s drugim strukturama, ubrzavajući specifične procese. CPU, GPU i VPU rade zajedno kako bi dekodirali prompt, izvršili neuronski model i genesali sliku, ovisno o tome koja je komponenta najefikasnija za svaki zadatak. Super-uzorkovanje slike, koje uvećava sliku na višu rezoluciju, obavlja integrisani ARC GPU sa Intel Arc Xe Matrix Extensions (XMX) i Intel XeSS tehnologijom.

Intel još ne otkriva kako će Meteor Lake poboljšati energetsku efikasnost. Međutim, jasno je da su poboljšanja efikasnosti neophodna, s obzirom na visoku potrošnju energije i toplotnu snagu 13. generacije Intel Core procesora u desktop sistemima.

Intelova najava Computex 2023 se završava ovdje, ali će biti dostupne dalje informacije o ovim proizvodima, uključujući napredak za poboljšanje efikasnosti ovih novih procesora proizvedenih korištenjem novog Intel 4 procesa.

(Guru3D)