ASRock Challenger RX 5700 je kartica koja nudi odlične performanse obzirom na cijenu

 

ASRock-ov Challenger je najjetfinija RX 5700 kartica na domaćem tržištu koja se ne ističe posebno atraktivnim pakiranjem, fensi dodacima ili svjetlosnim efektima. Međutim omjer cijene i performansi je ono što ovu karticu izdvaja od konkurencije!

Slobodno možemo reći kako je AMD s grafičkim procesorima Navi odnose serijom grafičkih kartica RX 5700 konačno „prodrmao„ tržište kartica više ili ako hoćete gornje srednje klase!

Bez prave konkurencije Nvidia se poprilično uspavala i Navi je doista došao kao dobrodošlo osvježenje. Pritom su novi Radeoni donijeli i posve novu arhitekturu RDNA i podršku za PCIe 4.0.

 

Najbolji mogući omjer cijene i mogućnosti

 

Kao odgovor na RX 5700 kartice Nvidia je predstavila Super varijante RTX 2060 i 2070 kartice koje su donijele bolje performanse od prethodnika, a krenuo i svojevrsni „rat“ cijenama.
Dakako ponajviše su profitirali gameri željni novih i bržih kartica po povoljnijoj cijeni.

Prilikom predstvaljanja serije RX 5700 puno se više prašine podiglo oko XT modela. Istina Radeon RX 5700 XT odlikuje se vrlo dobrim performansama obzirom na cijenu, međutim minimalno slabija RX 5700 verzija je neopravdano nekako zapostavljena. A upravo Radeoni RX 5700, barem na papiru, trenutno nude ponajbolji omjer cijene i perfomansi na tržištu uz vrlo umjerenu potrošnju energije.

Challenger modeli su u ASRockovoj ponudi nominalno cjenovno najpristupačnije kartice prije svega namijenjene gejmerima koji ciljaju na na najbolji mogući omjer cijene i mogućnosti, bez potrebe za nekim fensi dodacima.

I doista ova je kartice vrlo jednostavnog dizajna, prilično kompaktna, pri čemu je štampana ploča osjetno kraća od samog hladnjaka. Rashladni sistem se sastoji se od bakrenih toplovodnih cijevi koje su povezane s aluminijskih hladnjakom pristojnih dimenzija. Cijelu priču upotpunjuju dva ventilatora promjera 100 mm koji bi trebali osigurati adekvatan protok zraka.

Pogledamo li radne taktove grafičkog procesora vidimo kako se ASRock ovdje ipak odlučio na manji fabripčki overclock, pa grafički procesor radi na 50 Mhz većem tzv. Game clocku od onog koji nalazimo kod referentnih kartica.

Inače ASRock ne navodi ukupni TDP, pa ćemo da pretpostavimo da su se držali nazivnih 180 W! Zanimljivo je međutim kako je ova kartica opremljena s dva 8-pinska naponska priključka što ukazuje i na veći dostupnu maksimalnu potrošnju!

Najvažnije je međutim da Challenger nudi odlične performanse obzirom na cijenu. S ukupno 2304 shaderska procesora odnosno ukupno 36 računarnih jedinica (CU) nije puno sporiji od 5700 XT kartica. Pritom je odličan odabir za high refresh gejming na Full HD rezoluciji, a ima dovoljno snage i za ultra detalje na daleko zahtjevnijoj rezoluciji od 2560×1440 piksela.

Rashladni sistem se takođe na kraju pokazao poprilično adekvatnim uz temperature grafičkog procesora od oko 70 °C. Pritom kartica nije pretjerano bučna. Istina konkurencija nudi 5700 kartice s kvalitetenijim, tišim hladnjacima, ali ne po ovakvoj cijeni.

(Vidilab)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.