Širom svijeta obilježava se Dan za bezbjedniji internet

 

U svijetu se obilježava Dan za bezbjedniji internet. Prema podacima UNICEF-a, djeca čine jednu trećinu ukupnog broja internet korisnika. U Srbiji mališani dnevno za računarom provedu od tri do sedam sati.

Koje sve opasnosti vrebaju sa društvenih mreža, koje su posljedice prekomjerne upotrebe interneta i šta je preventiva?

Djeca u Srbiji u prosjeku, poput vršnjaka u drugim evropskim zemljama, provode tri sata dnevno onlajn, vikendom između četiri i sedam časova dnevno.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić upozorava na to da djeca i mladi, odnosno njihovi roditelji i nastavnici još ne prepoznaju na vrijeme problem prekomjerne upotrebe tehnologija.

Matić za Tanjug kaže da je prema rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja „Djeca Evrope na internetu“, koje je uključilo i učenike u Srbiji, veliki broj djece ugrožen, ali još uvek nije potražio pomoć. Matić je navela da je to istraživanje pokazalo da čak trećina učenika u Srbiji ima probleme zbog količine vremena koje provodi na internetu. Zbog toga ulazi u sukobe sa porodicom ili prijateljima.

Podsjetila je i da je pre tri godine uspostavljen Nacionalni kontakt centra za bezbjednost djece na internetu. Njihovi su partneri, pored MUP-a, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, prosvjete i Centara za socijalni rad, i Ministarstvo zdravlja.

„Internet nije sam po sebi loš i nije nužno loš, ali ga treba koristiti umjereno i sa odgovornošću i sa prikladnim sadržajem za djecu“, rekla je Mila Marjanović, softverski inženjer.

Ona je rekla da se današnja djeca nazivaju „digitalni domordoci“. To znači da su oni odrasli u digitalnoj eri i uz društvene mreže i da je to nešto što je njima „daleko prirodnije nego što je nama“.

(B92)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.