Globalna kampanja uređivanja referenci – #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) svrstala je srpsku zajednicu u sam vrh viki zajednica koje su unijele najveći broj referenci povodom Wikipedijinog rođendana.

Ukupno 30 urednika Wikipedije na srpskom jeziku unijelo je čak 4.052 reference u članke gdje su one nedostajale, čime je Wikipedija na srpskom zauzela drugo mjesto!

Prvo mjesto je zauzeo Izrael sa 4.533 unijete reference i 76 učesnika. Poslije Wikipedije na srpskom slijede Wikipedija na engleskom jeziku sa unijetih 1.980 referenci i Wikipedija na francuskom jeziku sa 1.758 unijetih referenci.

Čak pet urednika Wikipedije na srpskom se plasiralo u 10 najboljih urednika globalne kampanje uređivanja referenci. Ovim je uspjeh srpskih urednika još značajniji, jer su se, kao manja viki zajednica, plasirali na visoko drugo mjesto u svijetu. U 2019. godini srpski urednici su takođe ostvarili zapažene rezultate i zauzeli 3. mjesto na globalnom nivou sa 1.672 unijete reference.

Wikimedia Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom Svetozar Marković treću godinu zaredom pokrenula kampanju uređivanja referenci na Wikipediji na srpskom jeziku. Akcija je trajala od 15. januara do 5. februara 2020. godine.

Kampanja je globalnog karaktera i sprovodi se u brojnim zemljama širom svijeta u sklopu obilježavanja 19 godina postojanja Wikipedije na engleskom jeziku, 15. januara. Cilj kampanje je motivisanje bibliotekara, ali i svih drugih zainteresovanih urednika, da doprinesu razvoju najveće enciklopedije u ljudskoj istoriji.

Unošenje referenci i čini Wikipediju pouzdanijom, a podatke u njoj lako proverljivima.

(Telegraf.rs)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.