Spektalularna je po veličini i sjaju

 

Najveća do sada zabilježena eksplozija zvijezde deset je puta snažnija od normalne supernove i 500 puta sjajnija, rekli su naučnici iz Britanije i SAD-a u istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

Astronomi sa univerziteta u Birmigemu i iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku u Sjedinjenim Državama, svoje su otkriće, nazvano SN2016aps, opisali kao „ekstremno snažnu supernovu masivne zvezde“.

Osim po veličini i sjaju, bila je „spektakularna“ i po drugim svojstvima, rekao je koautor istraživanja Edo Berger.

Takva supernova emituje samo jedan odsto svoje energije u vidljivom svjetlu, no SN2016aps emituje mnogo veći udio. Procijenjeno je da SN2016aps ima energiju jednaku rekordnih 200 kvadriliona gigatona TNT-a, prenosi agencija Hina.

Zbog neuobičajeno velikih količina vodonika u oblaku eksplozije, astronomi vjeruju da je ta supernova izvorno nastala spajanjem dvaju zvijezda.

Naučnici se nadaju da će otkriće SN2016aps-a voditi nalaženju drugih sličnih supernova i pomoći u razumijevanju uslova u ranom svemiru.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.