Asus ZenFone 7 i Zenfone 7 Pro koji su najavljeni prošle sedmice i lansirani globalno dobijaju novo ažuriranje softvera, sportsku verziju pod brojem 29.12.18.10.

Novi firmware donosi nekoliko poboljšanja, koja uključuju poboljšanja kamere i jednosmerno zatamnjenje ekrana (DC dimming). Ažuriranje takođe donosi grupni alarm i Dual-band Wi-Fi funkcije u ZenFone 7 duo.

Pored toga, nova verzija rješava problem zamrzavanja sistema / dodira i omogućava Google objektiv (Google Lens) na Asus kameri. Kompletni dnevnik promjena ažuriranja možete pogledati u nastavku:

  • Poboljšani problem zamrzavanja sistema / dodira.
  • Ispravljen povremeni problem sa ponovnim pokretanjem sistema.
  • Poboljšajte povremeno treperenje jednosmernog svjetla i podešavanje osvetljenosti ekrana.
  • Omogućen Google objektiv na Asusovoj kameri.
  • Poboljšan kvalitet fotografija noćnog režima kamere.
  • Poboljšane performanse šuma kamere.
  • Dodana je funkcija grupnog alarma.
  • Dodata je dvopojasna (Dual-band) Wi-Fi mreža.
  • Dopušteno je isključiti zvuk jedne aplikacije kada više aplikacija u prvom planu ispušta zvukove.

Novo ažuriranje će stizati do korisnika u serijama i proći će nekoliko dana prije nego što stigne do svih jedinica. Ali oni koji jedva čekaju da se na njihovom uređaju pojavi upit za ažuriranje, mogu provjeriti na meni Postavke > Sistem da ručno provjere postoje li ažuriranja.

 

Asus ZenFone 7 i ZenFone 7 Pro specifikacije telefona

 

Asus ZenFone 7 i 7 Pro uglavnom su identični, osim za različite verzije čipseta i OIS kamere. Uobičajeni ZenFone 7 dolazi sa Snapdragon 865 SoC, dok Pro verzija ima Snapdragon 865+ čipset na čelu i OIS za primarne i telefoto kamere.

Oba telefona imaju Samsung AMOLED ekran od 6,67 inča sa brzinom osvježavanja od 90 Hz, velikom svjetlinom i izvrsnom preciznošću boja. Ipak, ima samo 1080p rezoluciju, dok je većina premium modela prešla na 1440p.  Staklo je Gorilla Glass 6 s prednje i Gorilla Glass 3 sa zadnje strane telefona. Sa starane je aluminijumski okvir.

Posjeduju 8 GB RAM-a koji i nije baš na prvom mjestu, ali bi trebalo biti dovoljno za Android igre. Ipak, za razliku od ROG telefona, Ausu je Zenfone više namijenio za fotografiju i video.

Odatle dolazi novi senzor IMX686 od 64 MP, potpomognut optičkom stabilizacijom slike. Može snimati 8K videozapise i 4K usporene snimke. I vjerojatno će se popeti na vrh ljestvice kada su u pitanju selfiji.

Ako ste u pokretu, dostupan je režim 4K HyperSteady Video, koji koristi 12 MP IMX363 senzor sa ultraširokougaonom kamerom. Ovaj senzor ima Dual Pixel autofokus i ujedno je i makro kamera.

Glavni dodatak ove godine je 3x telefoto kamera – čak je ni ROG Phone 3 nema. Poseduje i optičku stabilizaciju slike, koja je vitalna za velike žižne daljine. Kao što smo naveli oba telefona su većim dijelom slična osim par stavki koje smo gore naveli, a to su čipset i optička stabilizacija slike (OIS).

Skladištenje nije nužno velika stvar jer telefoni imaju namjenske microSD slotove. Ali ako planirate neko igranje, imajte na umu da će se igre učitavati mnogo brže iz UFS 3.1 skladišta nego sa microSD-a. Takođe imajte na umu da je Asus, iako još uvijek drži utor za memorijsku karticu, izbacio 3,5 mm priključak za slušalice.

Kada je u pitanju baterija, oba telefona su i ovdje jednaka. Brzina punjenja nadograđena je na 30W, dok je kapacitet baterije isti kao i prošle godine – kapacitet od 5.000 mAh i dalje je dovoljan čak i u 2020. godini.

Ove godine veće zalihe

 

Prošle godine se mnogima svidio Zenfone 6, ali su naišli na probleme s dostupnošću koji su ih na kraju doveli do kupovine drugih telefona. Asus tvrdi da će ove godine biti bolje i da će biti dovoljno zaliha.

(GSMarena)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.