Kompilacija igara, koja će biti objavljena za 50. rođendan, pokriva period tokom kog je objavljeno šest konzola – od Atari 2600 do Jaguar i Lynx

 

Atari ove godine slavi 50. rođendan, a najnoviji vlasnik planira da ovaj jubilej proslavi tako što će da objavi veliku kompilaciju igara, tj. kolekcijom koja objedinjuje pet decenija postojanja kompanije.

Atari 50: The Anniversary Celebration će uključivati više od 90 naslova, koji pokrivaju konzole Atari 2600, 5200, 7800, ST, Jaguar i Lynx.

Pored toga, Atari je angažovao Digital Eclipse, studio koji će nadgledati projekat (poznat po The Disney Afternoon Collection i Street Fighter 30th Anniversary Collection projektima).

Atari još nije objavio kompletnu listu igara koje će se pojaviti u kompilaciji, ali pored brojnih klasika, kolekcija će uključivati i šest novih igara, koje su retro inspirisane.

Jedna od njih je nastavak Haunted House igre i7 1981. za Atari 2600. Haunted Houses će imati modernu 3D grafiku i nove nivoe koje će igrači moći da istražuju.

Atari 50: The Anniversary Celebration će koštati 40 dolara, a kasnije tokom godine stiže na Xbox, PlayStation, Switch, PC i Atari VCS platforme.

 

Istorija kompanije Atari

 

Originalni Atari, Inc., koji su 1972. godine osnovali Nolan Bushnell i Ted Dabnei, u Sanivejlu u Kaliforniji, bio je pionir u arkadnim igrama, kućnim konzolama za video igre i kućnim računarima.

Proizvodi kompanije, kao što su Pong i Atari 2600, pomogli su u definisanju industrije elektronske zabave od 1970-ih do sredine 1980-ih.

Godine 1984., kao rezultat kraha video igara 1983. godine, kućna konzola i kompjuterska odeljenja originalnog Atari Inc. su rasprodati, a kompanija je preimenovana u Atari Games Inc. Atari Games je dobio prava da koristi logo i naziv brenda sa dodatkom teksta „Igre“ na arkadnim igrama, kao i prava na originalna svojstva arkadnog hardvera iz 1972–1984.

Imovina Atari Consumer Electronics Division je zauzvrat prodata kompaniji Tramel Technologi Ltd. Jacka Tramiela, koja se zatim preimenovala u Atari Corporation.

Godine 1996. Atari Corporation se obrnutim spajanjem sa proizvođačem disk jedinica JT Storage (JTS), postavši odjeljenje unutar kompanije. Godine 1998. Hasbro Interactive je kupio svu imovinu u vezi sa Atari Corporation od JTS-a, stvarajući novu podružnicu, Atari Interactive.

Infogrames Entertainment (IESA) kupio je Hasbro Interactive 2001. godine i preimenovao ga u Infogrames Interactive, koji je povremeno objavljivao naslove sa Atari brendom. Godine 2003. preimenovala je diviziju u Atari Interactive. Druga IESA divizija, Infogrames Inc., promijenila je ime u Atari Inc. iste godine, licencirajući Atari ime i logo od svoje druge podružnice.

Godine 2008. IESA je kupila sve akcije Atari, Inc., čime je postala podružnica u potpunom vlasništvu. IESA je preimenovala sebe u Atari SA 2009. godine. Tražila je zaštitu od bankrota prema francuskom zakonu u januaru 2013. godine.

Od 2022. godine, trenutni Atari se bavi nekoliko linija poslovanja van video igara, uključujući kriptovalute i hotele sa temom video igara.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.