Da bi vaš Android telefon bio bezbjedniji trebalo bi da se riješite bloatware-a, starih alata, zastarjelih aplikacija i još mnogo toga…

 

Deinstalirajte ili onemogućite ove vrste aplikacija da biste očistili Android telefon i da bi on bio bezbjedniji.

Instaliranje velikog broja aplikacija na pametnom telefonu vrlo često dovodi do toga da se uređaj vremenom zatrpava, a bezbjednosnu pretnju predstavljaju i stare aplikacije koje se ne ažuriraju.

Neki od ovih programa vjerovatno ‘odmaraju’ i na vašem uređaju. U ovom vodiču ćemo proći kroz nekoliko kategorija aplikacija koje svakako treba da deinstalirate.

 

Bloatware

 

Ako postoji jedna stvar koju ne voli nijedan Android korisnik, to je bloatware. Iako su neke unaprijed instalirane aplikacije čak korisne, trebalo bi da deinstalirate sve koje ne koristite.

Imajte na umu da različiti skinovi dolaze sa sopstvenim paketima bloatware-a – neki su malo lakši, kao što su OxygenOS i Pixel UI, dok su drugi pretrpani, poput One UI i MIUI.

Na kraju, zapamtite da se neke unaprijed instalirane Android aplikacije ne mogu deinstalirati jer su sastavni dio tog skina. Ono što možete da uradite u tom slučaju je da ih onemogućite kako ne bi radili u pozadini.

 

Stari alati koji su sada integrisani u sistem

 

Android je prešao dug put od svojih ranih dana 2008. Tada smo svi morali da preuzimamo posebne aplikacije za blic, QR skener, audio snimanje, reprodukciju medija i zatamnjivanje ekrana. Na sreću, danas je situacija mnogo bolja.

Možda ćete ponekad morati da preuzmete neke specijalizovane aplikacije (naročito ako koristite „čisti“ Android). Ako imate aplikacije koje rade ono što vaš sistem može da uradi ovih dana, izbrišite ih.

 

Zastarjele aplikacije za produktivnost

 

Slično alatima, velike su šanse da vaš telefon ima instalirano nekoliko aplikacija za produktivnost kojih se možete osloboditi u korist Google Workspace-a. Google pravi toliko dobrih aplikacija za produktivnost ovih dana da vam ništa više ne treba.

Naravno, kontraargument je činjenica da Google koristi vaš nalog kako bi upotrebljavao vaše podatke u marketinške svrhe, ali da ste toliko zabrinuti zbog takvih stvari, vjerovatno ne biste ni koristili Android.

 

Aplikacije za poboljšanje performansi

 

Android aplikacije za „čišćenje“ i „ubrzavanje“ donose više štete nego koristi. Čistači RAM-a više nisu korisni jer se većina procesa koje zaustave automatski restartuju, jer su neophodni za osnovne funkcije vašeg uređaja. Sljedeći put kada pokrenete prinudno zatvorenu aplikaciju, biće potrebno duže da se pokrene.

Aplikacije za uštedu baterije su potpuno besmislene jer većina današnjih Android-a već ima funkcije za uštedu baterije koje rade bolje od bilo koje spoljne aplikacije. Ista je priča i sa optimizacijom igre.

Učinite sebi uslugu i deinstalirajte ove nepotrebne aplikacije.

 

Više aplikacija za istu stvar

 

Vlasnici pametnih telefona često imaju više od jedne aplikacije na svojim uređajima koje rade potpuno istu stvar, uključujući bilježnice, pretraživače, aplikacije za skladištenje, razmenu poruka i tako dalje. U nekim slučajevima, aplikacije sa istom funkcijom rade različite stvari, što znači da biste ih trebali zadržati.

Ako je, s druge strane, jedna od tih aplikacija očigledno bolja, trebalo bi da se riješite one manje korisne.

 

Igre koje više ne igrate

 

Temple Run, Angry Birds i Plants vs. Zombies su nekada bili sjajne igre, ali ako ih danas ne igrate, nema razloga zašto bi zauzimali prostor na vašem uređaju. Konačno, ako želite da igrate nešto novo, oslobođeni prostor će vam biti od velike koristi.

(Makeuseof/Tportal)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.