Kompanija Avast, čiji antivirusni program štiti privatnost miliona korisnika cijelog svijeta, prodavala je podatke o svojim korisnicima velikim svjetskim kompanijama

 

Prema zajedničkoj istrazi portala Motherboard i PCMaga, Avast, koji tvrdi da ima 435 miliona korisnika u cijelom svijetu, koristio je svoju podružnicu kompanije „Jumpshot“ kako bi prodavao podatke o svojim korisnicima velikim kompanijama poput Googlea, Microsofta, Home Depota, Pepsija i drugima.

U toj istrazi otkriveno je da je Avast prikupljao osjetljive podatke korisnika, poput istorije surfanja po internetu te da su neki od tih podataka toliko detaljni da su pratili svaki pojedini klik na određenim internetskim stranicama.

Avast je prikupljao i prodavao podatke o istoriji pretraga, lokacija korisnika i specifičnim videima koje su korisnici gledali na YouTubeu. Ali to nije sve, Avast je prikupljao i podatke o posjeti korisnika porno stranicama poput PornHuba i YouPorna. U to spadaju i podaci o vremenu ulaska na stranicu, specifična videa koja je korisnik pregledao, kao i pojmovi koje je upisivao na tim stranicama u pretraživaču.

Iako sve to nisu podaci koji otkrivaju identitet korisnika, stručnjaci tvrde da je zbog detaljnosti u prikupljanju tih podataka narušio anonimnost svojih korisnika.

 

Deidentifikacija podataka nije izgovor

 

Deidentifikacija se pokazala kao proces sklon zakazivanju, ističe Günes Acar iz belgijske istraživačke grupe Computer Security and Industrial Cryptography.

S druge strane, kaže, većina prijetnji koje proizlaze iz deanonimizacije, kojom želite identificikovati pojedince, proizlazi iz sposobnosti spajanja informacija sa drugim podacima. U tom smislu Acar navodi da specifičnost točne vremenske odrednice posjeta nekoj internetskoj stranici, zajedno s drugim specifičnim podacima, čini identifikaciju pojedinca mogućom.

Zavisno o detaljnosti podataka koje su nudili na prodaju, u Avastu su zarađivali i milione dolara. Svaka pretraga, klik, kupovina. Svugdje na webu

Sveobuhvatan paket takvih informacija koji je na primjer kupila njujorška medijska tvrtka Ominicom stajao je 4,5 milijuna dolara, a prema riječima iz Avastove podružnice Jumpshot, ta je kompanija dobila pristup svakoj pretrazi. Svakom kliku. Svakoj kupovini. Na svim stranicama.

Taj isti paket tvrtki Ominicom dao je podatke o korisnicima iz 14 zemalja, uključujući i podatke o polu korisnika, izvedene iz sadržaja njihovih pretraga.

Dok u Jumpshotu tvrde da „hešaju“ (koriste šifre) za uređaje svojih korisnika, isto tako dodaju da se te šifre nikad ne mijenjaju, što znači da su trajno vezane za podatke pojedinog korisnika, time ga čineći izglednijim za identifikovanje.

 

Koji su razni motivi kompanija?

 

Iako su iz Motherboarda poslali pitanja brojnim kompanijama koje su kupovale podatke od Avasta, rijetki su im odgovorili.

Kompanija Home Depot jedna je od rijetkih koja je odgovorila te su naveli kako su te podatke kupovali da im pomognu u poslovanju te da od pružalaca usluga tih podataka traže da im predoče prava putem kojih smiju dijeliti te podatke s njima.

U tom slučaju dobivamo anonimizovane podatke korisnika kojima se ne može identifikovati pojedinac, stoji u odgovoru Home Depota.

Iz Microsofta nisu precizirali za šta su koristili te podatke, ali trenutno nemaju nikakav odnos s Avastom.

Kompanija Yelp odgovorila je da su im ti podaci pomogli u tužbi protiv Googlea te da su podaci bili anonimni i nije se tražio niti dobio identitet korisnika.

 

Od februara 2020. birate sami

 

Avastov antivirusni program putem iskočnih ekrana korisniku nudi mogućnost da učestvujete u programu prikupljanja podataka.

Pobrinuli smo se da Jumpshot ne traži osobne informacije, uključujući ime i prezime, e-adresu ili podatke o kontaktima. Korisnici su oduvijek imali opciju ne dijeliti podatke s Jumpshotom, rekao je potparol Avasta za Daily Mail.

Od septembra 2019. godine počeli smo da implementiramo eksplicitnu opciju za učestvovanje za sve nove korisnike našeg antivirusnog programa, a svim postojećim besplatnim korisnicima ponudili smo opciju izbora. Čitav proces bit će dovršen u februaru 2020. godine, dodaje potparol Avasta.

Većina korisnika nije bila ni svjesna šta Avast ustvari radi, odnosno da prikuplja njihove podatke, a još manje da ih preprodaje.

(Daily Mail)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.